Ogórki kiszone wersja 2



Witajcie :-) Wczoraj prawie pół dnia zeszło mi przy ogórkach. Ostatnio podawałam Wam wersję na bogato - klik. Tym razem zrobiłam prostą wersję tylko z czosnkiem, chrzanem i koprem. Parę sztuk zrobiłam też z dodatkiem cukru (tak do wypróbowania). Słyszałam, że wtedy ogórki są jędrne i chrupiące. Zobaczymy. Jeśli chcecie wypróbować wersję z cukrem to na 1 litr wody i 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów dajemy 1 łyżeczkę cukru. Zobaczymy co wyjdzie, tak jak pisałam postanowiłam zrobić w tym roku kilka wersji, żeby zobaczyć która najlepsza :-). Jak tam u Was z przetworami ?? Ja jeszcze w przyszłym tygodniu zaplanowałam ogórasy :-). Miłego dnia kochani :-)

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • koper
  • czosnek
  • chrzan
  • chrzan liść


Zalewa:

  • 1 litr wody
  • 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów


1. Ogórki myjemy w zimnej wodzie, przekładamy na ściereczki żeby przeschły. Czosnek obieramy, chrzan kroimy w paski takie 1-2 cm. Liść chrzanu myjemy.
2. W dużym garnku gotujemy zalewę (proporcje dostosowujemy do ilość ogórków). Do wody dodajemy sól, mieszamy żeby się rozpuściła. Zalewę musimy zagotować i zostawić do przestudzenia. 
3. Słoiki myjemy, dobieramy do nich zakrętki. Na spód każdego dajemy koper, ząbki czosnku, kawałek liścia chrzanu i chrzan. Następnie układamy ciasno ogórki. 
4. Gotowe zalewamy przestudzoną zalewą, dobrze zakręcamy i gotowe :-)





9 komentarzy:

  1. Polecam do ogorkow dodac kawaleczek papryczki chilli :-) baaardzo dobre :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ogórki kiszone! :D
    Przydatny post!
    Staram się o współpracę i przyda mi się chociażby jedno kliknięcie. Z góry dziękuję!
    My blog(Click)♥

    OdpowiedzUsuń
  3. mój tata zawsze robi parę takich słoiczków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogóreczki uwielbiam :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To już wiem do kogo się uśmiechnę zimą po ogóreczka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Krucha babeczko, jak zakisisz już u siebie, zapraszam do kiszenia u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. sezon ogórkowy w pełni, ja tez robię tylko bez chrzanu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle, co ja się namęczyłem, by mi wyszły to głowa wręcz boli. Okazuje się, że nie wychodzą tak pyszne jak te, które robi mój ulubiony producent ogórków kiszonych

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy ogórkach? To co Pani z nimi robiła? No na pewno sklepowe są lepsze, ale skąd ma Pani pewność, że są dobrej jakości i bez dodatków. Nam smakują bardzo, robimy już wiele lat i zdecydowanie wolę domowe ;-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger