Ogórki kiszone wersja 2
Witajcie :-) Wczoraj prawie pół dnia zeszło mi przy ogórkach. Ostatnio podawałam Wam wersję na bogato - klik. Tym razem zrobiłam prostą wersję tylko z czosnkiem, chrzanem i koprem. Parę sztuk zrobiłam też z dodatkiem cukru (tak do wypróbowania). Słyszałam, że wtedy ogórki są jędrne i chrupiące. Zobaczymy. Jeśli chcecie wypróbować wersję z cukrem to na 1 litr wody i 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów dajemy 1 łyżeczkę cukru. Zobaczymy co wyjdzie, tak jak pisałam postanowiłam zrobić w tym roku kilka wersji, żeby zobaczyć która najlepsza :-). Jak tam u Was z przetworami ?? Ja jeszcze w przyszłym tygodniu zaplanowałam ogórasy :-). Miłego dnia kochani :-)
Składniki:
- ogórki gruntowe
- koper
- czosnek
- chrzan
- chrzan liść
Zalewa:
- 1 litr wody
- 1 1/2 łyżki soli kamiennej do przetworów
1. Ogórki myjemy w zimnej wodzie, przekładamy na ściereczki żeby przeschły. Czosnek obieramy, chrzan kroimy w paski takie 1-2 cm. Liść chrzanu myjemy.
2. W dużym garnku gotujemy zalewę (proporcje dostosowujemy do ilość ogórków). Do wody dodajemy sól, mieszamy żeby się rozpuściła. Zalewę musimy zagotować i zostawić do przestudzenia.
3. Słoiki myjemy, dobieramy do nich zakrętki. Na spód każdego dajemy koper, ząbki czosnku, kawałek liścia chrzanu i chrzan. Następnie układamy ciasno ogórki.
4. Gotowe zalewamy przestudzoną zalewą, dobrze zakręcamy i gotowe :-)
Polecam do ogorkow dodac kawaleczek papryczki chilli :-) baaardzo dobre :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórki kiszone! :D
OdpowiedzUsuńPrzydatny post!
Staram się o współpracę i przyda mi się chociażby jedno kliknięcie. Z góry dziękuję!
My blog(Click)♥
mój tata zawsze robi parę takich słoiczków ;)
OdpowiedzUsuńOgóreczki uwielbiam :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńTo już wiem do kogo się uśmiechnę zimą po ogóreczka :-)
OdpowiedzUsuńKrucha babeczko, jak zakisisz już u siebie, zapraszam do kiszenia u mnie :)
OdpowiedzUsuńsezon ogórkowy w pełni, ja tez robię tylko bez chrzanu :D
OdpowiedzUsuńTyle, co ja się namęczyłem, by mi wyszły to głowa wręcz boli. Okazuje się, że nie wychodzą tak pyszne jak te, które robi mój ulubiony producent ogórków kiszonych
OdpowiedzUsuńPrzy ogórkach? To co Pani z nimi robiła? No na pewno sklepowe są lepsze, ale skąd ma Pani pewność, że są dobrej jakości i bez dodatków. Nam smakują bardzo, robimy już wiele lat i zdecydowanie wolę domowe ;-)
Usuń