"W słoiku. Przetwory na cały rok" Kasia Marciniewicz
Witajcie kochani :-) Wczoraj miałam pracowita sobotę, bo robiłam ogórki w zalewie curry i w zalewie musztardowej. Zakisiłam też kalafiora i marchewkę. Mąż jeszcze chwile to wystawi mnie za drzwi, bo ciągle tylko wymyślam co by tu jeszcze zrobić he he. Przepisami podzielę się z Wami jutro, a dziś mam dla Was recenzję książki bardzo na czasie, bo właśnie o przetworach :-) Książkę wydała autorka bloga ChilliBitte.pl Kasia Marciniewicz.
Książka "W słoiku. Przetwory na cały rok" to nie tylko przepisy, ale też poradnik o tym jak robić domowe przetwory. Jaka metoda będzie dobra do danego przetworu, jak przygotować słoiki, zakrętki itd. Wszystko super opisane, dokładnie i prosto.
Znajdziemy tutaj przepisy na przetwory z owoców i warzyw, które możemy zamknąć w słoikach lub butelkach. Oprócz tradycyjnych przepisów na konfiturę z czarnej porzeczki, dżem z mirabelek, czekośliwkę i inne znajdziemy też i takie, które autorka bardzo ciekawie połączyła smakowo np: chutney z mirabelek z patisonem i figą, dżem z zielonych pomidorów z bazylią, czekośliwkę z nutą pomarańczy czy dżem z moreli z tymiankiem.
W kolejny rozdziale są przepisy na warzywa, octy i kiszonki. Tutaj większość przepisów to przepisy tradycyjne np. dębowe ogórki kiszone, ogórki małosolne, przecier pomidorowy, ostre arabskie pikle, znajdziemy też przepis na marynowane grzyby szlachetne czy ratatouille do słoików, oraz leczo, a także różnego rodzaju octy jak malinowy.
Autorka zamieściła też przepisy na warzywa i owoce suszone i mrożone. W tym rozdziale poczytamy nie tylko o tym jak i co suszyć oraz mrozić, ale znajdziemy też ciekawe przepisy na pesto np. cytrynowo - pietruszkowe, domową vegetę, przepisy na różne granole.
Jest też rozdział, który nosi nazwę "przetwory specjalne" i tu możemy dowiedzieć się jak zrobić domową kiełbasę w słoiku, pasztety czy rożnego rodzaju kremy a'la nutella :-)
Książka jest cudnie wydana, ma piękne zdjęcia wykonanych już przetworów, czytelne opisy i wiele porad autorki, które ułatwią nam przygotowania naszych słoików z najróżniejszą zawartością. Mnie wiele przepisów się spodobało i w miarę możliwości na pewno je wykorzystam, jak nie uda mi się w tym sezonie, to w kolejnym na pewno. Kuszą mnie te morele z tymiankiem, czekosliwka z nutą pomarańczy i mirabelki z patisonem i figą, na pewno wykorzystam przepisy na pesto czy granole. Zobaczymy na co czas pozwoli :-) Książkę bardzo Wam polecam, bo znajdziecie w niej na pewno wiele inspiracji na domowe sprawdzone przetwory :-)
Tytuł: "W słoiku. Przetwory na cały rok"
Autor: Kasia Marciniewicz
Okładka: miękka
Stron: 240Okładka: miękka
Cena okładkowa: 39,90 zł
Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Publicat
Jakie ładne wydanie:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wygląda i na pewno same świetne przepisy w niej są :)
OdpowiedzUsuńBrakowało mi własnie takiej książki, która będzie uniwersalna pod względem tematyki kulinariów domowych. Może warto będzie sprawdzić co tam Pani autorka przygotowała skoro polecasz.
OdpowiedzUsuń