Cukinia marynowana w zalewie curry



Witajcie :-) Przepis na tą cukinię pochodzi z książki "Wielka księga słoików" . Pisałam wtedy, że przepis mnie zaciekawił i będę robić, więc zrobiłam i dzielę się z Wami. Cukinię możemy wykorzystać do sałatek, podawać do dań kuchni indyjskiej lub jako ciepły dodatek. Na pewno jest aromatyczna, bo mamy tutaj połączenie curry, kminu rzymskiego, cynamonu i limonki. Z przepisu wychodzi cztery półlitrowe słoiki. Polecam i zachęcam do próbowania :-)

Składniki:

  • 2,25 kg cukinii nie możne być duża
  • 50 ml soli do przetworów
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (nasiona)
  • 175 ml cukru
  • 1/8 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 340 ml octu spirytusowego 10%
  • 640 ml wody
  • 75 ml świeżo wyciśniętego soku z limonki


1. Cukinię myjemy dokładnie, osuszamy ręcznikiem, odcinamy końcówki i kroimy w plastry tak około 2-3 milimetry. W dużej misce układamy warstwami cukinię, każdą warstwę posypujemy solą. Tak ułożone cukinię przyciskamy talerzem i odstawiamy na 3 godzimy. Cukinia w tym czasie zmięknie i puści sok.
2. Po upływie trzech godzin za pomocą durszlaka odcedzamy cukinię i dokładnie płuczemy. Możemy ponownie rozłożyć plasterki, żeby do końca woda odciekła. Ja zostawiłam dłużej na durszlaku.
3. Na małej patelni ustawionej na średnim ogniu prażymy curry i kmin rzymski. Robimy to bez tłuszczu, cały czas mieszając przez 30 sekund lub do momentu w którym nabiorą ciemniejszej barwy. Odstawiamy i studzimy.
4. Do dużego garnka wlewamy wodę, ocet i dodajemy cukier, prażone przyprawy oraz cynamon. Całość doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu często mieszając, aż do momentu, w którym cukier się rozpuści. Gotujemy jeszcze przez minutę. Dodajemy sok z limonki i cukinię. Ponownie doprowadzamy do wrzenia, gotujemy przez minutę. Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez 10 minut. Zdejmujemy z ognia.
5. Łyżką cedzakową nakładamy gorącą cukinię do umytych słoików. Następnie zalewamy zalewą, która została nam w garnku po wyjęciu cukinii. Mocno zakręcamy. 
6. Następnie słoiki pasteryzujemy przez 10 minut. 





11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ogórki a te prezentują się smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Od kilku dni marynuję cukinie i ogórki, ale cukinii z takiego przepisu nie robiłam, a więc do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię cukinię w każdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cukinię, a marynowana smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam ogórki marynowane w curry i bardzo mi smakowały, więc cukinię również chętnie bym wypróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. W takiej formie cukinii to jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę wypróbować ten przepis :)
    tylko cukinie muszą mi zechcieć zaowocować

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka cukinia musi świetnie smakować! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger