Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą
Witajcie kochani :-). Dziś mam dla Was przepis na pyszne drożdżowe bułeczki, które znalazłam tutaj (klik). Zmieniłam trochę nadzienie, bo użyłam tego co miałam w domu. Bułeczki są pyszne, puszyste, najlepiej smakują pierwszego dnia. U nas zniknęły szybciutko, a moi Panowie już zamówili kolejną porcję :-). Polecam Wam je bardzo i miłego czwartku Wam życzę :-)
Składniki na ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka
- 30g świeżych drożdży
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 jajko
- 2 łyżki masła miękkiego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- około 15 plasterków salami
- rukola
- 10 suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- starta mozzarella
- olej rzepakowy do posmarowania bułeczek
1. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym (nie gorącym) mleku. Odstawiamy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, miękkie masło oraz mleko z drożdżami. Całość mieszamy, zagniatamy , jak by ciasto było bardzo lepkie możemy troszkę podsypać mąką. U mnie nie było potrzeby, ciasto bardzo fajnie i sprawnie się zagniotło. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2. Teraz możemy przygotować sobie składniki na farsz: rukolę myjemy, salami kroimy w paseczki, czosnek przepuszczamy przez praskę.
3. Po godzinie stolnicę oprószamy mąką, ciasto dzielimy na dwie części (chyba, że bułeczki chcemy małe to na więcej), pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na kształt przypominający prostokąt. Na całości nakładamy rukolę, suszone pomidory,posypujemy startym czosnkiem. Salami staramy się nałożyć do połowy od strony od której będziemy zaczynać zwijanie. Całość posypujemy startą mozzarellą. Całość zwijamy tak jak roladę.
4. Nożem kroimy 6 cm kawałki (bułeczki), układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na około 15-20 minut. Tak samo robimy z drugą częścią ciasta.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wierzch bułeczek smarujemy olejem. Bułeczki pieczemy około 25 minut. Powinny się ładnie zarumienić :-). Studzimy na kratce :-). Smacznego :-)
Smakowite drożdżówy na słono:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, sprawdzą się na drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńTak idealnie :-)
Usuńsmakowite :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńCudownie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Dziękuję :-)
UsuńAle bym zjadła chociaż jedną taką bułeczkę. Bardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne polecam :-)
UsuńWyglądają bardzo apetycznie i chętnie zjadłabym kilka sztuk ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńO to coś dla mnie, prawdziwe delicje :)
OdpowiedzUsuńMega apetyczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :-)
UsuńTakie bułeczki sa w sam raz dla mnie. Lubie ciasta i ciasteczka drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńsuper pomysł:) i można je zabrać na wynos! :)
OdpowiedzUsuńRukola na ciepło robi się "glutowata". Doceniam pomysł, ale ja osobiście nie przepadam za gumowatą konsystencją przegrzanej rukoli z wbijająca się w zęby lodyżką.
OdpowiedzUsuń