Rogaliki drożdżowe z marmoladą



Przepis na pyszne rogaliki drożdżowe dla Was dzisiaj mam :-). Tak przy okazji słodkości wiecie, ze 21 maja jest Światowy Dzień Pieczenia ??? W tym roku u nas jest to Światowy Dzień Pieczenia z Kasią.  Akcja polega na tym, żeby upiec ciasto dla ukochanej osoby i podarować je właśnie w ten dzień :-). Bardzo miła akcja, ja będę piekła pyszne ciasto dla mamy, jakie dowiecie się 21 maja :-). Zachęcam do pieczenia, bo fajnie tak zrobić i podarować ciasto bliskiej osobie :-). Miłego dzionka Wam życzę :-)

Składniki:

  • 500 g maki pszennej typ 450
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 3 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 50 + 50 g cukru
  • 35 g drożdży
  • 100 g masła 
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • marmolada wieloowocowa z różą u mnie


Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania rogalików


1. Do ciepłego mleka dajemy drożdże, cukier i 2 - 3 łyżki mąki, mieszamy. Jest to nasz rozczyn. Żółtka z całymi jajkami i cukrem waniliowym ubijamy na najwyższych obrotach na puszystą masę. Dodajemy do rozczynu. Dodajemy też mąkę i rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na jakieś 30 minut do wyrośnięcia.
2. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, chwilkę jeszcze ja wyrobiłam, podzieliłam na części i rozwałkowałam wałkiem na okrąg. Okrąg podzieliłam na 8 części (trójkątów) na najszerszy środek trójkąta łyżeczką nakładam marmoladę, zwijam i formuję rogalika. 
3. Gotowe rogaliki zostawiamy na jakieś 15 minut do podrośnięcia. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, górę smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem. 
4. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut (rogaliki muszą ładnie się zarumienić). 
Rogaliki najlepsze są zaraz po ostudzeniu :-)






7 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger