Ciasto a'la tiramisu :)
Witajcie :)) Dziś na tą straszliwą pogodę, proponuję pyszne ciacho, które rozpływa się dosłownie w ustach. Jakaś zachciewajka mi przyszła na coś w stylu tiramisu, koleżanka z byłej pracy kiedyś przyniosła tort, który był przepyszny. Podobny był właśnie do ciasta, które zrobiłam. Żeby nie było tak słodko to zrobiłam ciasto ciemne i jasne, przełożyłam śmietaną ubitą z dodatkiem serka mascarpone i na wierch polewa kajmakowa :) Oj powiem Wam, że rozpusta w biały dzień :) Ciasto ciemne to to samo co w placku Jamajka, a jasne to biszkopt z 3 jajek. Miłego dnia życzę :) Blaszka 23x33 cm.
Składniki ciasto ciemne:
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń czekoladowy bez cukru
- 1 łyżeczka octu
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku, budyń i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej mąką (ja nasmarowałam margaryną i posypałam mąką). Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut (do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 placki.
Ciasto jasne:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, ocet, po jednym żółtku i na koniec obie mąki wymieszane ze sobą i proszkiem do pieczenia. Przekładamy do blaszki, pieczemy w 180 stopniach około 20 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.
Masa:
- 500 ml śmietany 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1/2 puszki kajmaku
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru pudru
- kakao
Śmietanę ubijamy, do ubitej dodajemy cukier puder i serek mascarpone. Ubijamy jeszcze do momentu połączenia się składników.
Masło ubijamy z kajmakiem.
Dodatkowo:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1/2 kubka wrzątku
- 2 łyżki likieru amaretto
Kawę zaparzamy w 1/2 kubka wrzącej wody, dodajemy likier i ponczujemy zimną każdy biszkopt.
Przełożenie ciasta: Ciasto ciemne - połowa masy śmietanowej - posypujemy obficie kakao - ciasto jasne - druga połowa masy śmietanowej - posypujemy obficie kakao - ciasto ciemne - kajmak i posypujemy kakao
cudowne ciasto:) najbardziej lubię masę z mascarpone:) mniam:)
OdpowiedzUsuńJaka straszliwa? Że pada, wieje i jest zimno? Bez przesady:)) To jesień!:))
OdpowiedzUsuńAle ciacho pierwsza klasa... aż przełknęłam ślinkę!
Oj powiem Ci, że wolałabym śnieg od tego deszczu :(
UsuńMniam, istna rozkosz dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńNa pewno jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Uwielbiam tiramisu!
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda:) pycha:)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na ta rozpustę w biały dzień:)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się na ta rozpustę w biały dzień:)
OdpowiedzUsuńKocham tiramisu! Wyszło Ci bajeczne...
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, piękne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńbaaardzo lubię tiramisu, ale jednak w formie deseru :) Ciasto prezentuje się świetnie, ale ja jestem tutaj tradycjonalistką.. :D Choć jak dostałabym taki kawałek pewnie wpałaszowałabym z taaaaki uśmiechem :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto i zdjęcia zachwycające !!!.
OdpowiedzUsuńCudne to ciacho, w moich ulubionych smakach :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na masę :)
OdpowiedzUsuńDobrze, że nie ma obok mnie tego ciasta bo zjadłabym je chyba w całości:D
OdpowiedzUsuńkusisz tymi ciastami!:) co jedno to lepsze.
OdpowiedzUsuńMniam mniam, a na jaką forme to ciasto? :)
OdpowiedzUsuńTiramisu to jedno z moich ulubionych ciast :)
OdpowiedzUsuńA czy masa z mascarpone się nie waży?
OdpowiedzUsuńJeśli masa będzie ubijany tylko do połączenia się składników to nie, jeśli po dodaniu serka będziemy ubijać za długo to wtedy masa może się zważyć. Mnie jak jak dodam serek i ubijamy tylko do połączenia się składników jeszcze nigdy masa się nie zważyła :-)
Usuń