Kasza jaglana, kurczak i ser blue zapiekane w papryce :)
Hej wszystkim :)) Jak tam dziś u Was też tak słonecznie?? Super, tylko żeby cieplej było, ale niby w następnym tygodniu ma być :) U mnie dzisiaj znowu kasza jaglana (obiecałam, że będzie częściej i jest). Tym razem z kurczakiem, do tego papryka, kukurydza, 3 listki świeżej szałwii, natka pietruszki, ser blue lazur i to wszystko zapieczone w papryce :) Papryczki chili do dekoracji, bo moje dziecko jadło i nie chciałam, mieć potem jazdy, że nie dobre i za ostre ;)))
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 5 papryk
- kukurydza z puszki
- natka pietruszki
- 3 listki szałwii
- 2 ząbki czosnku
- koncentrat Pudliszki
- śmietana 18%
- ser blue lazur
- sól
- pieprz
- oliwa
- woda do ugotowania kaszy
Kaszę przelewamy wrzątkiem, odcedzamy i gotujemy w 2 szklankach wody. Filety myjemy, kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie, papryki myjemy, odkrawamy góry (które ja pokroiłam na drobno i podsmażyłam z kurczakiem), wydrążamy środki i odkładamy. Do smażącej się papryki i kurczaka dodajemy czosnek, pod sam koniec smażenia, pokrojoną natkę pietruszki, szałwię, kukurydzę i ugotowaną kaszę, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy 3 łyżeczki koncentratu Pudliszki, troszkę śmietany i doprawiamy. Wytworzy nam się sos. Papryki nacieramy oliwą. Gotowy farsz nakładamy do papryk, wierch posypujemy pokrojonym serem blue. Układamy w naczyniu żaroodpornym (na spód dajemy troszkę oliwy) i zapiekamy w 180 stopniach około 30 minut.
apetyczne mmm
OdpowiedzUsuńPychota, trzeba korzystać póki jest jeszcze papryka:)
OdpowiedzUsuńDałabym się pokroić za taką paprykę tu t teraz:)
OdpowiedzUsuńbuziaki:*
bardzo lubię nadziewane warzywa :]
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda, smacznie i nie jest takie trudne, dobrze opisane :)
OdpowiedzUsuńkuszą wyglądem i mimo, że nie próbowałam Twoich to jestem przekonana, że są cudowne
OdpowiedzUsuńbo to moje smaki , mm :)
Uwielbiam faszerowane warzywa! :) Z chęcią bym zjadła nawet dziś takie papryki.
OdpowiedzUsuńNo co za pyszności :) Lubię takie dania.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam faszerowanej papryki-Twoja ma z pewnością super smak:)
OdpowiedzUsuńostatnio miałam okazję jeść 1szy raz nadziewaną paprykę-super :)
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja również kusi, mmm :)
przeważnie nadziewam mięsem mielonym, ale ta wersja też fajna:)
OdpowiedzUsuńPychotka,wlasnie sie rozkosztuje mniam <3333333333
OdpowiedzUsuńMmm, robię niedługo, cudnie wyglądają! Połączenie smaków totalnie 'moje' i do tego zdrowość :D
OdpowiedzUsuń