Surówka z olejem z pestek dyni
Pierwsze moje wykorzystanie oleju z pestek dyni. Użyłam go do surówki. Mieszanka sałat z cykorią, roszponką, frisee i escarolą, do tego czerwona cebula i kukurydza. Surówka wyszła niezwykle smaczna, zjadałam ją samą. Olej dodaje super orzechowego posmaku, co wzbogaca w sumie bez smakowe sałaty i dodaje im aromatu. Do wszelkiego rodzaju surówek olej jest świetnym dodatkiem. W najbliższym czasie olej wypróbuję do makaronu, bo ciekawa jestem efektu. :)
Składniki:
- 1/2 opakowania mieszanki sałat ( u mnie z roszponką)
- 1/2 cebuli czerwonej
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- olej z pestek dyni ( ilość wedle uznania - ja dałam dużo :))
Sałaty przesypać do miski, cebulę pokroić w piórka, oddać kukurydzę i olej. Wymieszać i zjadać. Pysznośći :))
Apetyczna sałatka...ale ja najbardziej lubię olej z pestek dyni do lodów...polecam:)
OdpowiedzUsuńNie słyszałam o tym oleju, ani go nigdzie nie widziałam... Ciekawostka!
OdpowiedzUsuńmam w domu olej z pestek dyni, muszę wypróbować do takiej sałatki - pysznie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńtakie zielone surówki zawsze są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńoo.. nie próbowałam go jeszcze, ale zawsze mnie ciekawił:)
OdpowiedzUsuńolej z pestek dyni uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńUwieelbiam kukurydzę;)
OdpowiedzUsuń