Ryże Britta :)
Na początku zeszłego tygodnia dostałam od grupy Sawex food paczuszkę z ryżami Britta. Bardzo się ucieszyłam, bo są to bardzo dobre ryże i będę miała okazję je poznać. Kiedyś miałam zwykły biały. W najbliższym czasie przepisy, a teraz kilka słów o ryżu.
Marka Britta swój początek sprzedaży w Polsce rozpoczęła w 1992 roku. Był to pierwszy ryż sprzedawany w Polsce w saszetkach. Początkowo sprzedawany był na licencji niemieckiej i paczkowany w firmie zewnętrznej. W 2003 roku marka została zakupiona i obecnie jest własnością firmy Sawex Sp. z o.o.
Nazwa marki Britta pochodzi od niemieckiej wersji żeńskiego imienia Brigida. Geneologicznie jest to imię pochodzenia celtyckiego będące synonimem siły, wielkości , potęgi i dostojeństwa.
Ryż biały - pochodzi z idealnie czystych terenów Ameryki Pd. Charakteryzuje się nieco twardsza struktura, idealnie białym kolorem oraz wyjątkowym smakiem cenionym przez konsumentów dzięki dłuższej ekspozycji słonecznej i czerpania składników odżywczych z zasobnej gleby.
Jest zaliczany do ryżów długoziarnistych ( ok 6-7 mm długości ) , nie posiada frakcji drobnych dzięki czemu jest sypki i nigdy się nie skleja.
Ryż Biały marki Britta znakomicie sprawdza się w daniach kuchni tradycyjnej i egzotycznej. Polecany jest do sałatek, przystawek i słodkich deserów.
Ryż Parboiled - jest specjalnie preparowany termicznie, dzięki czemu wewnątrz ziarna zachowane zostają witaminy i składniki odżywcze. Ryż parboiled nabiera delikatnego, złocistego koloru, wyraźnego aromatu oraz nieco twardszej struktury. Zaletą ryżu parboiled jest sypkość i puszystość.
Ryż parboiled marki Britta jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb oraz potraw z warzyw. Doskonale sprawdza się jako składnik sałatek i deserów owocowych.
Ryż Jaśminowy - wywodzi się z północno-wschodnich prowincji Tajlandii. Znany jest jako „tajski pachnący ryż” – za sprawą
aromatu, wydzielającego się delikatną nutą podczas gotowania. Ta odmiana ryżu znana jest z wysmukłego i śnieżnobiałego jak kwiaty jaśminu ziarna.
Ryż jest zawsze sypki i nigdy się nie skleja. Naturalnie subtelny aromat współgra z potrawami kuchni azjatyckiej, z owoców morza i drobiu. Jest propozycją dla znawców kuchni klasycznej jak i dla szukających nowych smaków i inspiracji kulinarnych.
Ryż Basmanti - uznawany jest za najszlachetniejszy na świecie. Uprawiany u podnóży Himalajów, dzięki żyzności tamtejszych gleb oraz specyficznemu mikroklimatowi nabiera niepowtarzalnego, subtelnego aromatu. W dosłownym tłumaczeniu oznacza "pachnący ryż". Ma długie, smukłe, śnieżnobiałe, wydłużające się podczas gotowania ziarna. Ryż Basmati jest niezwykle sypki. Doskonale pasuje do dań z ryb, drobiu i mięsa. Jest niezastąpionym i niezwykle cenionym dodatkiem w kuchni indyjskiej.
Ryż dziki&parboiled - jest niezwykłą mieszanką złocistego ryżu parboiled i oryginalnego w smaku ryżu dzikiego. Łagodność ryżu parboiled została uzupełniona wyrazistym orzechowym aromatem ryżu dzikiego dzięki czemu uzyskaliśmy nie tylko kompozycję o wyrafinowanym smaku ale także o wysokich wartościach odżywczych. Mieszanka ta stanowi idealny dodatek do wykwintnych dań, najlepiej komponuje się z dziczyzną, rybami, rakami czy owocami morza.
zajadam się nimi, nieustannie, bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuń