Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami :)
Bardzo szybka i łatwa rolada :) Normalnie chyba zostanę fanką tego rodzaju ciasta, bo nie dość, że szybko się go piecze, to jeszcze nadzienie może być dowolne i zawsze wygląda efektownie. Ta była robiona na urodziny mojego syna. Środek śmietana kremówka i brzoskwinie.
Składniki na biszkopt:
- 6 - 7 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kakao
Białka ubić na sztywna pianę, do ubitych dodawać powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Na wkładkę do piekarnika ( ta bez dziurek :)) wyłożyć papier do pieczenia. Rozsmarować po całości ciasto. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto upieczone.
Przygotować ściereczkę, którą posypujemy cukrem pudrem, przekładamy na nią upieczone ciasto, tak aby papier ( spod rolady był na wierzchu) i gorącą zawijamy razem ze ściereczką w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia.
Składniki na masę:
- 400 ml śmietany 30 %
- 2 śmietan fixy
- 2 łyżki cukru pudru
- brzoskwinie z puszki
Brzoskwinie kroimy w drobne kawałki. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fixy i cukier puder.
Ostygniętą roladę delikatnie rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną ( zostawiamy na końcu ok. 2 cm nie posmarowane, żeby nam masa podczas zwijania nie wyszła poza ciasto), posypujemy brzoskwiniami i zwijamy. Górę można posypać cukrem pudrem, chyba że ktoś woli polewę :))
Śliczności i z pewnością pyszności :)
OdpowiedzUsuńo jacieeee....;)
OdpowiedzUsuńAle pycha wygląda!
OdpowiedzUsuńWitam, rozumiem ze przed zawinięciem ciepłego ciasta papier ściągamy?
OdpowiedzUsuń