Racuchy drożdżowe z jabłkami
Te urocze racuszki zobaczyłam tutaj :)) Takich jeszcze nie robiła a urzekły mnie tym jak bardzo apetycznie wyglądały i jakie były puszyste. Racuchy bardzo lubimy i te na pewno będziemy robić częściej, bo są bardzo smaczne. Przepis trochę zmodyfikowałam ( chodziło o czas czekania - zmniejszyłam go, racuchy i tak były bardzo puszyste, więc nie trzeba czekać aż tyle, żeby ciasto fajnie wyrosło) i użyłam mniej składników. Wyszło mi 18 sztuk. Przepis polecam, warto wypróbować :)
Składniki:
- 300g maki pszennej
- 40 g drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki drobnego cukru
- 1 jajko
- 1 - 1,5 szklanki mleka
- 4 większe jabłka
- cukier puder do posypania
- olej do smażenia
Mąkę przesiać do dużego naczynia ( miski). Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Mleko troszkę podgrzać ( żeby było letnie), zalać 1/2 szklanki drożdże. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Po upływie 10 minut do drożdży, mąki, cukru i mleka dodać całe jajko, resztę mleka, wymieszać, wsypać jabłka i jeszcze raz wymieszać. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 15 minut.
Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju. Nabierać je łyżką namoczoną w wodzie, żeby się nie kleiło.
moje ulubione danie, właśnie za mną chodzą, chyba sobie zrobię jutro na obiad:)
OdpowiedzUsuńOstatnio tez takie robiłam:-)
OdpowiedzUsuńoooch, cudowne! robiłam ostatnio ale nie drożdżowe. Pozdrawiam, Asia
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis, racuszki wyszły idealne!!!
OdpowiedzUsuńOj cieszę się bardzo :)))
Usuń