Indyk z marchewką, orzechami i mleczkiem kokosowym
Dziś mały eksperyment, ale wyszedł bardzo smaczny. Jakiś czas temu kupiłam mleczko kokosowe, które sobie stało i stało dłuższą chwilę. Nie miałam natchnienia do czego mogłabym go dodać. Więc spróbowałam do indyka, do tego marchewka, orzechy włoskie, sos sojowy i bazylia. Wyszedł indyk w kremowym sosie :) Pycha :))
Składniki:
- 500 g filetu z indyka
- 1/2 puszki mleczka kokosowego (można więcej - wedle uznania)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula fioletowa
- 3 średnie marchewki
- 3 łyżki sosu sojowe
- orzechy włoskie (ilość wedle uznania)
- świeża bazylia
- pieprz
Cebulę obrać, pokroić w cienkie paseczki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać pokrojonego w kostkę fileta i pokrojoną w cienkie plasterki marchewkę. Wszystko smażyć do czasu aż będzie miękkie. Następnie dodać czosnek (drobno pokrojony lub przepuszczony przez praskę), pokrojone orzechy włoskie mleczko kokosowe i sos sojowy). Dokładnie wymieszać, dusić do czasu rozpuszczenia się mleczka. Doprawić do smaku. U mnie do tego ryż :)
pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńTo moje ulubione mięso. Pycha!
OdpowiedzUsuńObserwuję i zapraszam :)
oj, nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam indyka, a zawsze uwielbiałam, teraz...pozmieniały mi się troszkę smaki, ale może za parę miesięcy mi się zmieni?;p
OdpowiedzUsuńMoże to głupio zabrzmi, ale Twoja propozycja wygląda tak...czysto;)))
Pycha! Na ile osób wyszło Ci to danie?
OdpowiedzUsuńNa 2 i 1/2 he he, dwie dorosłe i 4 latek :)
Usuń