Domowe gnocchi i recenzja książki Mamma Mia
W zeszłym tygodniu od Grupy Wydawniczej Publicat otrzymałam 2 książki kulinarne do napisania recenzji :)
Obie pozycje niezwykle ciekawe :) Drugą książką jest pozycja kuchni włoskiej "Mamma Mia" Prawdziwa Kuchnia Włoska Cristiny Bottari. Została nagrodzona w międzynarodowym konkursie Gaurmand World Cookbook Award. Książka jest pięknie wydana, sama okładka robi bardzo duże wrażenie. Podzielona jest na 9 działów , dzięki którym łatwo odszukamy interesującą nas pozycję. Pierwszy dział to przystawki następne: Pierwsze dania, Zupy, Pizze, placki i zapiekanki, Drugie dania mięsne, Drugie dania rybne, Dodatki warzywne, Desery, Przetwory. Każdy dział posiada przepiękne zdjęcia, przepisy na apetyczne i łatwe dania. Przepisy w niej zawarte to tradycyjne włoskie receptury zaczerpnięte ze starych domowych zapisków, które zachowuje się "dla potomnych" w wielu włoskich rodzinach. Znajdziemy tu więc makarony, czy znane nam wszystkim desery. Ale są również bardzo nowatorskie dania, dostosowane do obecnych czasów i wymogów kuchni nowoczesnej. Do każdego dania autorka sugeruje rodzaj wina, które najlepiej komponowałoby się z nim. Wszystkie potrawy opatrzone są fantastycznymi zdjęciami.W książce można znaleźć również ciekawe anegdoty i historie rodzinne, prywatne zdjęcia autorki, oraz rożne porady z których każdy może coś dla siebie zaczerpnąć i na pewno się przydadzą.
Ja skusiłam się na przygotowanie domowego gnocchi z tej właśnie książki. Wyszło pyszne i mięciutkie. Oto przepis:
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg ziemniaków
- 200 g maki pszennej
- 1 jajko
- 400 g przecieru pomidorowego
- bazylia lub oregano
- 20 g parmezanu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- cukier
- sol
- pieprz
Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach w osolonej wodzie przez 40 minut. Odcedź, odstaw, żeby nieco przestygły, obierz i zmiel w maszynce. Pozostaw w misce do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodaj mąkę , 1 jajko, szczyptę soli i wyrabiaj, aż otrzymasz miękką elastyczną masę. Podziel ją na 4 części - na posypanej mąka stolnicy z każdej strony zroluj wałek o średnicy około 2 cm. Potem pokrój nożem na kawałki o długości 2 cm. Kawałki przetocz po ząbkach widelca, tak by powstało karbowanie. Rozłóż na ściereczce. Przygotuj sos pomidorowy: na dużej patelni podsmaż na oliwie obrany i rozgnieciony ząbek czosnku. Zdejmij z ognia, dodaj przecier pomidorowy, szczyptę soli i cukru, trochę pieprzu, kilka listków bazylii lub oregano ( ja dodałam oregano). Postaw na ogniu i - od czasu do czasu mieszając drewnianą łyżką - podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Wyjmij czosnek. Ugotuj gnocchi w dużej ilości osolonej wody. Gdy wypłyną na powierzchnię, odcedź je za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż na patelnię z sosem. Podsmaż na dużym ogniu, przez kilka minut delikatnie mieszając. Podawaj ze startym parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Gnocchi wyszło przepyszne. Książka na pewno warta uwagi, wszystkie przepisy są bardzo ciekawe i ja na pewno większość z nich wykorzystam. Książkę szczerze polecam :) Życzę miłej i smacznej lektury :)
Wydawnictwo: Publicat
Tytuł: "MammaMia. Prawdziwa kuchnia włoska"
Ilość stron: 286
Zapraszam na stronę Grupy Wydawniczej Publicat
bardzo fajny przepis, na pewno wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna książka , jak dla mnie idealna na prezent dla kogoś ;)
OdpowiedzUsuńNa prezent idealna to fakt :)
UsuńTa książka "chodzi za mną" już jakiś czas, ale póki co, jeszcze się waham, czy ją nabyć ;-)
OdpowiedzUsuńZa to gnocchi wyglądają naprawdę apetycznie i tak.. sycąco ;)
Pozdrawiam serdecznie!