Ciasto bardzo czekoladowe z bananami
Ciasto bardzo czekoladowe z bananami :) Przepis dostałam od Pani doktor :)) chwaliła, że jest przepyszne i jest :)) Czekolada i banany super do siebie pasują :) Kto lubi ciasto czekoladowe to polecam :))
Składniki:
- 300 g masła
- 2 gorzkie czekolady
- 380g cukru
- 6 jajek
- 360g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g kakao (7 łyżek)
- 5 bananów
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Czekoladę rozpuścić w tzw " kąpieli wodnej". Masło utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę. Dokładnie ubijać dodając po 1 jajku. Kakao wraz z mąką przesiać do masy jajecznej.
Dodać proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.
Banany mocno rozgnieść np. widelcem i razem z
rozpuszczoną czekoladą oraz śmietaną dodać do ciasta a następnie
wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem i wylać do niej ciasto ( ja formę wyścieliłam papierem do pieczenia). Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około
50- 60 minut.
banan pasuje tu idealnie
OdpowiedzUsuńTo fakt :) Pozdrowionka :)
UsuńBeti, takie ciasto to ja mogę zawsze i wszedzie!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
Oj ja też :)) U Ciebie też pysznie :)) Pozdrowionka :)
Usuń...och, pyszności;D
OdpowiedzUsuńDzięki :)) POzdrowionka :))
UsuńCiasto wygląda pysznie i bardzo czekoladowo :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuję :)) Pozdrawiam :)
UsuńJa jak sobie o nim pomyśle to też aż mi pachnie :)) Ale już nie ma :((
OdpowiedzUsuńale zrobiło się czekoladowo, super mniaaam
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :))
OdpowiedzUsuńO matko, cudnie wygląda <3 Takie wilgotne, bananowe ciasta są najlepsze.
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto wczoraj i wyszło dokładnie jak na zdjęciu wilgotne z ciemniejszą warstwą na dole, ale idiota przyszły teść, który uważa się za prawdziwego mistrza kuchni włoskiej (to włoch) powiedział,że niedopieczone, mimo, że zarówno z wierzchu jak i od spodu uformowała się "bardziej sucha skórka" :)
OdpowiedzUsuńCiasta typu brownie ogólnie takie wychodzą, to ich urok, przyszły teść chyba nie robił nigdy takiego ciasta ;))
Usuńnigdy nie upiekł żadnego ciasta ;) Potwierdzam, że ciasto przepyszne i nawet nie jest bardzo pracochłonne!
UsuńJakiej wielkości powinna być foremka ?
OdpowiedzUsuń