Fale Dunaju z jagodami
Przepis na ciasto poleciła mi znajoma, a znalazła go w książce 173 Specjały Siostry Anastazji Ciasto jest naprawdę przepyszne i jest proste w przygotowaniu. Naprawdę polecam :)))
Składniki na ciasto:
- 1 margaryna
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 6 jajek
- 2 płaskie łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Margarynę utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Z białek ubić pianę i lekko wymieszać z resztą ciasta. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao. Ja na wierzch ciasta dałam borówki.Wyłożyć na blaszkę najpierw ciasto białe a na nie ciasto ciemne. Piec w temp. 180 stopni około 40 minut.
Krem:
- 0,5 l mleka
- 4 żółtka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru kryształu ( ja dałam 1/2 szklani żeby nie było tak bardzo słodkie)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki
- 0,5 l borówek świeżych lub mrożonych ( ja dałam trochę więcej)
- 1 kostka masła lub margaryny ( do utarcia z przygotowanym budyniem)
Z 0,5 litra mleka odlać szklankę i roztrzepać w nim żółtka oraz mąkę, resztę mleka zagotować dodając cukier kryształ i waniliowy. Jak mleko zacznie się zagotowywać dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. Zostawić do ostygnięcia. Po ostudzeniu zmiksować z kostką masła lub margaryny do uzyskania gładkiej masy.
Przekładanie:
Ciasto - połowa kremu - borówki - reszta kremu - polewa
Ja zamiast polewy starłam na tarce mleczną czekoladę :))
Smacznego :)))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)