Cannelloni z mięsem mielonym
Od dawna za mną chodziło właśnie to danie, aż w końcu zrobiłam :)))
Oto moja wersja z tego co było w domu.
Chyba wyszło dobre, bo wszystkim smakowało :)
Oto moja wersja z tego co było w domu.
Chyba wyszło dobre, bo wszystkim smakowało :)
Składniki:
- 50 g mięsa mielonego
- makaron cannelloni
- 1 papryka czerwona
- cukinia
- 1 duża marchewka
- 1 cebula
- 1 pomidor
Sos:
- 1 papryka ( u mnie czerwona)
- 1 cebula
- duży pomidor
- bazylia
Cebulę i paprykę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie lub oleju. Do tego wrzuciłam mięso mielone, pokrojoną w paseczki cukinię i startą na tarce (grube oczka) marchewkę. Pod koniec smażenia dodałam pokrojonego w kostkę pomidora. Doprawiłam solą i pieprzem.
Sos : Cebulę pokroiłam w kosteczkę i dusiłam na małym ogniu co jakiś czas dolewając wody, do tego dodałam paprykę i na końcu pomidora. Doprawiłam bazylią. Można zmiksować blenderem i wtedy będzie typowy sos. Ja zostawiłam niemiksowany :)
Ja makaron wkładałam na kilka minut do wrzącej wody, żeby troszkę zmiękł ( lepiej się go nadziewało a po upieczeniu w piekarniku i tak było mięciutki)
Cannelloni nadziać farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu ( natłuścić trochę ). Wszystko zalać sosem, tak aby przykrył makaron. Piec w 200 stopniach około 30 minut.
Smacznego :)))))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)