Biszkopt z pianką i jagodami
Lekkie i łatwe ciasto na upalne dni :))) Z jagodami bo teraz na nie sezon a pianka bo mój synek uwielbia połączenie galaretki z bitą śmietaną :)
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 szklanka mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę i piec w temp. 160-180 stopni około 30-40 minut.
Składniki pianka:
- 500 ml. śmietany kremówki
- 2 galaretki ( u mnie owoce leśne)
- 2 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ale w ilości wody przewidzianej dla jednej galaretki. Jak galaretki zaczną tężeć to ubić śmietanę kremówkę i dodać do niej 2 łyżki cukru pudru ( jeśli ktoś lubi bardzo słodkie masy może oczywiście dodać więcej cukru) i na koniec dodać tężejącą galaretkę. Wszytko razem wymieszać i dodać borówki. Masę na chwile włożyć do lodówki. Schłodzoną wyłożyć na ciasto. Ja wierzch przyozdobiłam borówkami :) Ciasto włożyć na około 1 godzinę do lodówki.
Witam
OdpowiedzUsuńSwietny prosty przepis! Wlasnie szukalam na pianke ze smietany I galaretek i jest:) dzis wersja na szybko zamiast biszkopta sa podluzne biszkopty na spod. Pozsrawiam
Vaniberry
jak już to pozdrawiam :) i tak przepis bardzo fajny
UsuńGóra - dół?
OdpowiedzUsuńGór - dół ? O co chodzi?
Usuń