Pizza po góralsku
Dzień dobry :-) Pizzę na pewno większość lubi. My częściej robimy taką własną, domową, bo wtedy dodajemy składniki, które lubimy. Tym razem w związku z tym, że chciały pizzę z oscypkiem, to robiłam zakupy w Schronisku Bukowina i zamówiłam oscypka, oraz gotowy sos do pizzy. Zakupów było oczywiście więcej. Dla siebie zamówiłam mój ulubiony miód gryczany, który po prostu uwielbiam. Ostatnio odkryłam, że rewelacyjnie smakuje dodany do kawy - spróbujcie, bo warto. Resztę składników do pizzy dzieci dobrały same i tak powstała nasza wersja pizzy po góralsku :-) Pizze były dwie i od razu obie zniknęły. Były po prostu pyszne :-)
Zapraszam też na zakupy online do Schroniska Bukowina po pyszne, bardzo dobre jakościowo, włoskie i lokalne produkty :-)
Składniki na dwie pizze:
- 500 g mąki do pizzy typ 00
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- około 330 - 350 ml ciepłej wody
- 3-4 łyżki oliwy lub oleju
Dodatkowo:
- oscypek
- sos do pizzy
- boczek w plasterkach
- ogórki kiszone
- czarne oliwki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g startej mozzarelli
- suszone oregano
- świeża rukola
1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2. Stolnicę oprószamy mąką (nie za dużo) i ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy go na dwie części.
3. Z obu formujemy kulę, które musimy rozwałkować na okręgi.
4. Każdy smarujemy gotowym sosem do pizzy i posypujemy połową startej mozzarelli.
5. Teraz rozkładamy pozostałe składniki: pokrojoną w piórka cebulę, boczek (ja plasterki przekroiłam na pół), pokrojone w plasterki ogórki kiszone i czarne oliwki.
6. Oscypka również kroimy w plastry, takie ciut grubsze i układamy na pizzy. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, posypujemy oregano i pozostałym startym serem mozzarella.
7. Pizzę pieczemy w 200 stopniach około 12 - 15 minut. Podajemy z oliwą z oliwek i świeżą rukolą.
Smacznego :-)
Post powstał we współpracy z Schroniskobukowina.pl
wygląda pycha!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie! Ta pizza wygląda bardzo apetycznie. :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie pychotka!
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa pizza :)
OdpowiedzUsuń