Pizza po góralsku

 


Dzień dobry :-) Pizzę na pewno większość lubi. My częściej robimy taką własną, domową, bo wtedy dodajemy składniki, które lubimy. Tym razem w związku z tym, że chciały pizzę z oscypkiem, to robiłam zakupy w Schronisku Bukowina i zamówiłam oscypka, oraz gotowy sos do pizzy. Zakupów było oczywiście więcej. Dla siebie zamówiłam mój ulubiony miód gryczany, który po prostu uwielbiam. Ostatnio odkryłam, że rewelacyjnie smakuje dodany do kawy - spróbujcie, bo warto. Resztę składników do pizzy dzieci dobrały same i tak powstała nasza wersja pizzy po góralsku :-) Pizze były dwie i od razu obie zniknęły. Były po prostu pyszne :-) 

Zapraszam też na zakupy online do Schroniska Bukowina po pyszne, bardzo dobre jakościowo, włoskie i lokalne produkty :-) 

Składniki na dwie pizze:
  • 500 g mąki do pizzy typ 00
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • około 330 - 350 ml ciepłej wody
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju

Dodatkowo:
  • oscypek
  • sos do pizzy
  • boczek w plasterkach
  • ogórki kiszone
  • czarne oliwki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g startej mozzarelli
  • suszone oregano
  • świeża rukola

1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z oliwą. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2. Stolnicę oprószamy mąką (nie za dużo) i ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. 
3. Z obu formujemy kulę, które musimy rozwałkować na okręgi. 
4. Każdy smarujemy gotowym sosem do pizzy i posypujemy połową startej mozzarelli.
5. Teraz rozkładamy pozostałe składniki: pokrojoną w piórka cebulę, boczek (ja plasterki przekroiłam na pół), pokrojone w plasterki ogórki kiszone i czarne oliwki.
6. Oscypka również kroimy w plastry, takie ciut grubsze i układamy na pizzy. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, posypujemy oregano i pozostałym startym serem mozzarella. 
7. Pizzę pieczemy w 200 stopniach około 12 - 15 minut. Podajemy z oliwą z oliwek i świeżą rukolą.
Smacznego :-)

Post powstał we współpracy z Schroniskobukowina.pl






4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger