Domowa pizza z indykiem

 

Post sponsorowany 

Dzień dobry :-) Pizzę na pewno lubi większość z Was. My czasem zamówimy, ale częściej robimy taką domową. Tym razem zrobiłam taką z indykiem. ogórkiem kiszoną, czarnymi oliwkami i kukurydzą, do tego rukola. Przy okazji wzięłam udział w Kampanii Olej rzepakowy skarbem Europy. 

Olej rzepakowy nazywany jest "płynnym złotem" i z roku na rok jest coraz chętniej używany. Ponad 80%  areału światowego upraw rzepaku z którego wytwarzany jest olej, zlokalizowane jest w Unii Europejskiej, Kanadzie, Chinach i Indiach. 
Używacie oleju rzepakowego? 

Składniki ciasto na dwie pizze:

  • 500 g mąki pszennej 
  • 7 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • około 330 - 350 ml ciepłej wody 
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Dodatkowo:

  • filet z indyka
  • ogórki kiszone
  • kukurydza
  • oliwki czarne
  • ser mozzarella
  • rukola
  • 1/2 szklanki passata pomidorowa 
  • oregano
  • mała cebula
  • 1 ząbki czosnku 

1. Do misy robota dajemy mąkę, drożdże, sól i cukier i mieszamy. Dodajemy wodę z olejem. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Ciasto można wyrobić ręcznie. Następnie miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2. Stolnicę oprószamy mąką (nie za dużo) i ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. 
3. Z obu formujemy kulę, które musimy rozwałkować na okręgi. 
4. Do kubka dajemy passatę, do niej oregano i mieszamy. Smarujemy pizzę. Na sos pomidorowy rozsypujemy startą mozzarellę.
5. Teraz rozkładamy cebulę pokrojoną w piórka, indyka (ja go wcześniej podsmażyłam i pokroiłam w plasterki), układamy pokrojone ogórki, oliwki i kukurydzę.
6. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i posypujemy mozzarellą. 
7. Pizzę pieczemy w 200 stopniach około 15 minut.
Przed podaniem posypujemy rukolą. Smacznego :-)








6 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger