Jak kisić owoce i warzywa?
Post sponsorowany
Kiszone warzywa królują na naszych stołach przez cały rok. Ogórek, kapusta – nie znamy osoby, która by ich nie jadła. Kiszonki świetnie podkreślają smak mięs, idealnie pasują do kanapek, ale też doskonale nadają się na szybką przekąskę. Wiedzieliście, że owoce też bez problemu możemy ukisić? Okazuję się, że tak! Dlatego dzisiaj odpowiemy na pytanie – jakie owoce i warzywa można kisić oraz jak to robić?
Po co kisić?
Kiszenie jest bardzo prostym i szybkim sposobem konserwacji żywności, a co za tym idzie – wydłużania jej przydatności do spożycia. Jednak nie chodzi tylko o walory praktyczne. Dzięki temu warzywa czy owoce zyskują również nowe właściwości i smak, a także – przez procesowi fermentacji - są one dla nas dostępne cały rok, nawet gdy przydomowe ogórki przykryje śnieg.
Właściwości kiszonek
Jak wspomnieliśmy – kiszenie warzyw i owoców wpływa pozytywnie na ich właściwości. Co więc takiego dzieje się z produktem po jego ukiszeniu? Podczas fermentacji węglowodany przemieniają się w kwas mlekowy, dzięki temu w naszych słoiczkach znajduje się mniej węglowodanów (cukrów), niż w „surowym” produkcie. Wprost mówiąc – ukiszone warzywa i owoce mają mniej cukru, czyli mniej kalorii.
Kiszonki korzystnie wpływają na pracę naszych jelit. Dzieje się tak, dzięki obecności kwasu mlekowego, który reguluje florę bakteryjną. Ich działanie możemy porównać do kefiru lub jogurtu naturalnego. Kiszonki są więc naturalnymi prebiotykami. Jeżeli nie jemy ich na co dzień, to przynajmniej warto wprowadzić je do swojej diety w trakcie antybiotykoterapii.
Dodatkowo kiszone owoce i warzywa są źródłem witamin: A, B, E i C. Dostarczają również naszemu organizmowi mikroelementy, takie jak: magnez, potas, wapń, czy fosfor. Można więc spokojnie nazywać je daniem fit, które powinno znajdować się w naszej diecie. Samo zdrowie!
Co nadaje się do kiszenia?
Oczywistym wyborem są ogórki i kapusta, ale co możemy jeszcze wybrać? Jak się okazuje – gama wyboru jest ogromna. Ważne, aby nasz produkt zawierał w sobie dużą ilość cukru i wody. Pamiętaj też, że lepiej kisić świeże i twarde owoce czy warzywa, ponieważ w procesie kiszenia będą one mięknąć.
Warzywa
Warzywa, które dobrze smakują po ukiszeniu, to:
Papryka
Kalafior
Bakłażany
Patison
Cukinia
Ogórki
Kapusta biała, pekińska (kimczi), czerwona
Rzodkiew
Cebula
Cukinia
Czosnek
Marchew
Owoce
Tutaj wybór jest nieco trudniejszy, ale na pewno do kiszenia pasują:
Cytryny
Śliwki
Jabłka
Mirabelki
Kumkwaty
Brzoskwinie
Gruszki
Zobacz od razu: przepis na kiszone cytryny
Jak kisić?
Samo kiszenie jest bardzo prostym procesem. Wystarczy ciasno ułożyć w słoiku wybrane przez nas warzywa lub owoce i zalać solanką, którą należy wcześniej przygotować z wody i grubej soli przeznaczonej do kiszenia i robienia przetworów. Całość do smaku uzupełniamy koprem, zielem angielskim i czosnkiem.
Na początku nie należy mocno dokręcać słoików, aby powstałe w trakcie fermentacji gazy, mogły swobodnie się ulatniać. Po kilku dniach słoiki można dokręcić.
Przepisy na kiszonki
Wprowadziliśmy Was w tajniki kiszenia i wiecie już jakie dobrodziejstwa dla naszego organizmu kryją się za nimi. Teraz musicie poznać ich walory smakowe, dlatego przedstawiamy Wam kilka naszych ulubionych przepisów na kiszone warzywa i owoce.
Kiszone ogórki
Można powiedzieć jedno – klasyka. Na pewno chociaż raz je jedliście, ale czy próbowaliście je zrobić?
Ogórki umyj – nie obieraj – i włóż ciasno do słoika. Dodaj do tego koper, korzeń chrzanu, ząbki czosnku liść laurowy i ziele angielskie, a następnie zaleje solanką (2 łyżki soli/litr wody). Kiszone ogórki możesz jeść po 2 tygodniach.
Zobacz też: jak kisić kapustę w słoiku?
Kiszony mix warzyw
Coś dla fanów różnorodności.
Umyte, obrobione i pokrojone warzywa: marchewka (w kostce), kalafior (różyczki), rzodkiewka, czosnek (główka, przekrojona na pól) wrzucamy ciasno do słoika. Dodajemy koper, chrzan, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalewamy solanką. Takie warzywa w ciągu tygodnia są gotowe do spożycia.
Kiszone śliwki
Wybierajcie tylko twarde owoce i dokładnie je umyjcie oraz osuszcie. Owoce należy ciasno ułożyć w słoiku, dodać: ząbek czosnku, dwie łyżki miodu, ziele angielskie i goździki. Zalać solanką i odstawić na kilka dni. Jeżeli chcecie – możecie przed włożeniem do słoika usunąć z nich pestki.
Jak widać kiszenie owoców i warzyw nie jest skomplikowanym procesem. Posiadając kilka podstawowych produktów, które niezbędne są przy kiszeniu, no i oczywiście produkt główny, który chcemy ukisić, możemy w szybki sposób zakonserwować nasze warzywa i owoce.
W tym miejscu pozostaje nam życzyć nie tylko smacznego, ale i – na zdrowie!
Kieszonki są nie dosyć ze smaczne, to w dodatku zdrowe.
OdpowiedzUsuń