Kurczak Gong Bao



Dzień dobry :-) Najpierw powiem jakie to pyszne było :-) Teraz wyjaśniam dalej. Przepis na tego kurczaka pochodzi z książki "Mój świat na talerzu" Hanny Lis. Tak jak pisałam znajdziecie tam naprawdę dużo ciekawych i smacznych przepisów. Ja na pierwszy rzut zabrałam się za kurczaka. Jest to bardzo popularne danie kuchni syczuańskiej. Dla nas rewelacyjny. Niestety nie miałam suszonych papryczek chilli i zapomniałam kupić skrobię kukurydzianą, ale suszone papryki zamieniłam na świeże, a skrobię kukurydzianą na ziemniaczaną. Ze względu na dzieci zmniejszyłam też ilość papryczek. Wam podaję oryginalny przepis. Polecam, będziecie zachwyceni :-) Miłego dnia :-)

Składniki na 4 porcje:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 4 cm kawałek imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 dużych suszonych papryczek chilli (ja dałam 4 świeże)
  • 2 pory
  • 20 nasion pieprzu syczuańskiego
  • około 50-70 g orzeszków arachidowych
  • olej rzepakowy do smażenia


Marynata:

  • 2 szczypty soli
  • 2 szczypty zmielonego białego pieprzu
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka wytrawnego wina u mnie białe
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana )


Sos:

  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki octu chinkiang (lub miks 1 łyżka balsamico i 1 łyżka octu ryżowego)
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana)


1. Na suchej patelni i dużym ogniu prażymy orzechy arachidowe, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do miseczki i odstawiamy.
2. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 1,5-2 cm) i przekładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, wino, białko oraz skrobię i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 15 minut. 
3. W tym czasie możemy przygotować sos: do miseczki dajemy wszystkie składniki (sól, sosy sojowe, bulion, ocet i skrobię), dokładnie mieszamy tak żeby nie powstały grudki. 
4. Jeśli mamy suszone papryki to je łamiemy na mniejsze kawałki, wysypujemy nasiona. Jeśli mamy świeże, to przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy. Pora kroimy na kawałki, czosnek i imbir siekamy na małe kawałki. 
5. W woku rozgrzewamy pół chochli oleju. Kiedy zacznie dymić wkładamy kurczaka i mieszając smażymy go przez 4 minuty na dużym ogniu. Mięso wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Olej na którym go smażyliśmy wylewamy. 
6. Do woka nalewamy 4 łyżki świeżego oleju, rozgrzewamy, dodajemy imbir, czosnek i papryczki chilli i smażymy około 3 minuty na dużym ogniu. Wrzucamy ponownie kurczaka i smażmy również na dużym ogniu około 1 minutę. Wlewamy sos, cały czas mieszając i dorzucamy pory. Smażymy około 1-2 minuty, na końcu dodajemy orzeszki i całość smażymy jeszcze 1 minutę, cały czas mieszając. 
Podajemy z ryżem :-) Smacznego :-)






17 komentarzy:

  1. JUż nazwa przenosi na inny kontynent :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, takie smaki to coś dla mojego męża :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Słyszałam, że książka Hanny Lis jest genialna. Muszę przy okazji ją kupić.

    OdpowiedzUsuń
  4. Delicious chicken with ginger aroma and peanuts, adding soy sauce.
    It's kind of my favorite Chinese food :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię takie dania:) i jeszcze te orzeszki <3 Pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. smakowicie :) chętnie bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  7. Widzę sporo papryczki :) Takie potrawy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo zachęcająco a smakuje jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dość oryginalnie brzmi :) Ciekawe jak smakuje

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię takie egzotyczne potrawy <3

    OdpowiedzUsuń
  11. WOw! LOOKS VERY GOOD!!!
    i want to try do this!
    Very beautiful picture, love your blog, thank you for sharing.
    :)
    luxhairshop do you like remy hair?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger