Kurczak Gong Bao
Dzień dobry :-) Najpierw powiem jakie to pyszne było :-) Teraz wyjaśniam dalej. Przepis na tego kurczaka pochodzi z książki "Mój świat na talerzu" Hanny Lis. Tak jak pisałam znajdziecie tam naprawdę dużo ciekawych i smacznych przepisów. Ja na pierwszy rzut zabrałam się za kurczaka. Jest to bardzo popularne danie kuchni syczuańskiej. Dla nas rewelacyjny. Niestety nie miałam suszonych papryczek chilli i zapomniałam kupić skrobię kukurydzianą, ale suszone papryki zamieniłam na świeże, a skrobię kukurydzianą na ziemniaczaną. Ze względu na dzieci zmniejszyłam też ilość papryczek. Wam podaję oryginalny przepis. Polecam, będziecie zachwyceni :-) Miłego dnia :-)
Składniki na 4 porcje:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 cm kawałek imbiru
- 6 ząbków czosnku
- 10 dużych suszonych papryczek chilli (ja dałam 4 świeże)
- 2 pory
- 20 nasion pieprzu syczuańskiego
- około 50-70 g orzeszków arachidowych
- olej rzepakowy do smażenia
Marynata:
- 2 szczypty soli
- 2 szczypty zmielonego białego pieprzu
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka wytrawnego wina u mnie białe
- 1 białko jajka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana )
Sos:
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki octu chinkiang (lub miks 1 łyżka balsamico i 1 łyżka octu ryżowego)
- 100 ml bulionu drobiowego
- 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej (u mnie ziemniaczana)
1. Na suchej patelni i dużym ogniu prażymy orzechy arachidowe, aż lekko się zarumienią. Przekładamy do miseczki i odstawiamy.
2. Kurczaka kroimy w kostkę (ok. 1,5-2 cm) i przekładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, sos sojowy, wino, białko oraz skrobię i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 15 minut.
3. W tym czasie możemy przygotować sos: do miseczki dajemy wszystkie składniki (sól, sosy sojowe, bulion, ocet i skrobię), dokładnie mieszamy tak żeby nie powstały grudki.
4. Jeśli mamy suszone papryki to je łamiemy na mniejsze kawałki, wysypujemy nasiona. Jeśli mamy świeże, to przekrawamy wzdłuż, usuwamy nasiona i kroimy. Pora kroimy na kawałki, czosnek i imbir siekamy na małe kawałki.
5. W woku rozgrzewamy pół chochli oleju. Kiedy zacznie dymić wkładamy kurczaka i mieszając smażymy go przez 4 minuty na dużym ogniu. Mięso wyjmujemy, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Olej na którym go smażyliśmy wylewamy.
6. Do woka nalewamy 4 łyżki świeżego oleju, rozgrzewamy, dodajemy imbir, czosnek i papryczki chilli i smażymy około 3 minuty na dużym ogniu. Wrzucamy ponownie kurczaka i smażmy również na dużym ogniu około 1 minutę. Wlewamy sos, cały czas mieszając i dorzucamy pory. Smażymy około 1-2 minuty, na końcu dodajemy orzeszki i całość smażymy jeszcze 1 minutę, cały czas mieszając.
Podajemy z ryżem :-) Smacznego :-)
JUż nazwa przenosi na inny kontynent :)
OdpowiedzUsuńSuper, takie smaki to coś dla mojego męża :)
OdpowiedzUsuńSłyszałam, że książka Hanny Lis jest genialna. Muszę przy okazji ją kupić.
OdpowiedzUsuńDelicious chicken with ginger aroma and peanuts, adding soy sauce.
OdpowiedzUsuńIt's kind of my favorite Chinese food :)
Jak ja lubię takie dania:) i jeszcze te orzeszki <3 Pycha
OdpowiedzUsuńsmakowicie :) chętnie bym spróbowała
OdpowiedzUsuńWspaniały obiadek
OdpowiedzUsuńwow this looks super yummy!
OdpowiedzUsuńJadieegosh Instagram
Widzę sporo papryczki :) Takie potrawy uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSmakuje znakomicie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco a smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńDość oryginalnie brzmi :) Ciekawe jak smakuje
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie :-)
OdpowiedzUsuńlubię takie egzotyczne potrawy <3
OdpowiedzUsuńWOw! LOOKS VERY GOOD!!!
OdpowiedzUsuńi want to try do this!
Very beautiful picture, love your blog, thank you for sharing.
:)
luxhairshop do you like remy hair?