Kotlety drobiowe w panierce orzechowej

 

Dzień dobry :-) Kotlety u nas są bardzo rzadko, a jak już są to raczej staram się robić w innej panierce, żeby nie było nudno. Tym razem padło na orzechy włoskie. Kotlety wyszły pyszne, każdemu smakowały bardzo. Polecam Wam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)

Składniki:

  • 2 większe filety z kurczaka
  • 100 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki startego sera parmezan
  • papryka słodka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 jajka M
  • olej do smażenia

1. Filety z kurczaka przekrawamy w poziomie na pół. Następnie każdą część rozbijamy tłuczkiem.
2. Orzechy siekamy na drobno, wrzucamy do miseczki, dodajemy starty ser, drobno posiekaną natkę, sól, pieprz, paprykę słodką i bułkę tartą. Mieszamy  przekładamy na płaski talerz.
3. Na drugi talerz wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. 
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kotlet maczamy najpierw w jajku a potem obtaczamy w panierce. 
5. Przekładamy na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)







14 komentarzy:

  1. Wow! Nigdy bym na to nie wpadł! Muszą smakować cudnie ;) chętnie wypróbuję, warzywa dodają dodatkowego uroku

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna odmiana dla tradycyjnych kotletów ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięso nie ale orzechy mniam xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Panierka orzechowa? Brzmi kusząco. Lubię takie oryginalne połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie niestety akceptowalna przez domowników panierka to ta tradycyjna :/ Wyłącznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachęciło mnie to piękne zdjęcie więc weszłam 😁. Wygląda pysznie, ciekawe czy tak smakuje? 😘

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny patent z taką orzechową panierką. Nie spotkałam się z taką wersją :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Bardzo fajna alternatywna dla tradycyjnej panierki, koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger