Kotlety drobiowe w panierce orzechowej
Dzień dobry :-) Kotlety u nas są bardzo rzadko, a jak już są to raczej staram się robić w innej panierce, żeby nie było nudno. Tym razem padło na orzechy włoskie. Kotlety wyszły pyszne, każdemu smakowały bardzo. Polecam Wam i miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)
Składniki:
- 2 większe filety z kurczaka
- 100 g orzechów włoskich
- 4 łyżki startego sera parmezan
- papryka słodka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 2 jajka M
- olej do smażenia
1. Filety z kurczaka przekrawamy w poziomie na pół. Następnie każdą część rozbijamy tłuczkiem.
2. Orzechy siekamy na drobno, wrzucamy do miseczki, dodajemy starty ser, drobno posiekaną natkę, sól, pieprz, paprykę słodką i bułkę tartą. Mieszamy przekładamy na płaski talerz.
3. Na drugi talerz wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kotlet maczamy najpierw w jajku a potem obtaczamy w panierce.
5. Przekładamy na patelnię i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :-)
Wow! Nigdy bym na to nie wpadł! Muszą smakować cudnie ;) chętnie wypróbuję, warzywa dodają dodatkowego uroku
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam, są mega :)
OdpowiedzUsuńW takiej panierce jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńŚwietna odmiana dla tradycyjnych kotletów ;)
OdpowiedzUsuńsmakowite kotleciki;)
OdpowiedzUsuńApetyczne zestawienie :)
OdpowiedzUsuńchętnie wyprbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńMięso nie ale orzechy mniam xD
OdpowiedzUsuńPanierka orzechowa? Brzmi kusząco. Lubię takie oryginalne połączenia smaków :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwy rarytas
OdpowiedzUsuńU mnie niestety akceptowalna przez domowników panierka to ta tradycyjna :/ Wyłącznie!
OdpowiedzUsuńZachęciło mnie to piękne zdjęcie więc weszłam 😁. Wygląda pysznie, ciekawe czy tak smakuje? 😘
OdpowiedzUsuńŚwietny patent z taką orzechową panierką. Nie spotkałam się z taką wersją :)
OdpowiedzUsuńWow! Bardzo fajna alternatywna dla tradycyjnej panierki, koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń