poniedziałek, 6 marca 2017

Bezglutenowe świderki z jarmużem, pomidorem, cukinią i tuńczykiem



Tak sobie ostatnio dogodziliśmy. Makarony uwielbiam, a połączenie z jarmużem, suszonym pomidorem, cukinią i tuńczykiem było super. Do tego sól, pieprz, troszkę kurkumy i śmietanki. Prosto, szybko i smacznie :-). Makaron bezglutenowy, ten i inne możecie kupić w zdrowymarket24. Polecam i miłego popołudnia życzę :-)

Składniki na 3 porcje:

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie
  • 1/2 opakowania makarony (u mnie bezglutenowe świderki)
  • 1/2 małej cukinii
  • 3 garście jarmużu (bez twardych gałązek)
  • 6 suszonych pomidorów
  • kurkuma
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki śmietany 18% do zup i sosów
  • olej kokosowy do smażenia


1. Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Następnie pokrojoną w ćwiartki cukinię. Smażmy, jak cukinia zacznie robić się miękka dodajemy pokrojone suszone pomidory i umyty jarmuż. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy sól, pieprze, kurkumę, mieszamy.
3. Do gotowych warzyw wrzucamy na patelnię makaron (zmniejszamy gaz), mieszamy, dodajemy tuńczyka i śmietankę, mieszamy ponownie i gotowe :-). Smacznego :-))








6 komentarzy:

  1. Pycha! Bez ryby byłyby jeszcze lepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  2. na pewno wypróbuję, polubiłam jarmuż :D

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo apetyczny ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zjadłabym ze smakiem taką wersję makaronu :) wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się bardzo smacznie. :-) Ciekawa propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...