Bezglutenowe świderki z jarmużem, pomidorem, cukinią i tuńczykiem
Tak sobie ostatnio dogodziliśmy. Makarony uwielbiam, a połączenie z jarmużem, suszonym pomidorem, cukinią i tuńczykiem było super. Do tego sól, pieprz, troszkę kurkumy i śmietanki. Prosto, szybko i smacznie :-). Makaron bezglutenowy, ten i inne możecie kupić w zdrowymarket24. Polecam i miłego popołudnia życzę :-)
Składniki na 3 porcje:
- 1 puszka tuńczyka w zalewie
- 1/2 opakowania makarony (u mnie bezglutenowe świderki)
- 1/2 małej cukinii
- 3 garście jarmużu (bez twardych gałązek)
- 6 suszonych pomidorów
- kurkuma
- sól
- pieprz
- 1 cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki śmietany 18% do zup i sosów
- olej kokosowy do smażenia
1. Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Następnie pokrojoną w ćwiartki cukinię. Smażmy, jak cukinia zacznie robić się miękka dodajemy pokrojone suszone pomidory i umyty jarmuż. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Dodajemy sól, pieprze, kurkumę, mieszamy.
3. Do gotowych warzyw wrzucamy na patelnię makaron (zmniejszamy gaz), mieszamy, dodajemy tuńczyka i śmietankę, mieszamy ponownie i gotowe :-). Smacznego :-))
Pycha! Bez ryby byłyby jeszcze lepsze;)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję, polubiłam jarmuż :D
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny ten makaron :)
OdpowiedzUsuńzjadłabym ze smakiem taką wersję makaronu :) wszystko co lubię :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smacznie. :-) Ciekawa propozycja :-)
OdpowiedzUsuń