Pulpeciki z indyka z kaszą jaglaną i czarnuszką w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 szklanka kaszy jaglanej ugotowanej w 1 szklance wody
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 2 kopiate łyżeczki chrzanu z żurawiną
- 2 łyżki ketchupu
- sól
- pieprz
- kurkuma
- olej kokosowy do smażenia
Sos:
- 400 ml passaty
- 1/3 szklanki śmietanki 18%
1. Kaszę przed gotowaniem płuczemy pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotujemy w szklance wody, pamiętajmy o mieszaniu, żeby się nam nie przypaliła.
2. Mięso przekładamy do miski, dodajemy chrzan, ketchup, czarnuszkę, sól, pieprz i kurkumę, mieszamy. Dodajemy ostudzoną kaszę jaglaną, mieszamy. Formujemy małe pulpeciki.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pulpeciki i smażymy. Jak będą usmażone dodajemy passatę i chwile dusimy z pulpecikami. Na końcu dolewamy śmietankę i mieszamy. Smacznego :-))
skusiłabym z przyjemnością:)
OdpowiedzUsuńMmmm, musiało być pyszne:)
OdpowiedzUsuńTwoja potrawa zawiera wszystko co zdrowe, smaczne i ulubione a do tego tak kusząco wyglądają w tym sosie :)
OdpowiedzUsuńNa taki obiadek to miałabym dzisiaj ochotę. :-) Wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie :) u mnie też dziś pulpeciki ale w nieco innym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie obiadki. :-) Pyszności :-)
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne pulpeciki, wyglądają na delikatne, pycha :)
OdpowiedzUsuńlekkie i apetyczne pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńWiem że czarnuszka jest zdrowa, ale jakoś nie lubię jej posmaku.
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie. Bardzo lubię takie pulpeciki :)
OdpowiedzUsuńBardzo pychotkowo to wygląda
OdpowiedzUsuń