Ciastka obłędnie czekoladowe, bezglutenowe



Hej :-) Jak tam po weekendzie ?? U mnie młodej ząbki wychodzić zaczęły i troszkę marudziła, ale poza tym wsio oki ;). Zrobiłam te obłędne ciasteczka, mąż kupił mąkę ryżową, więc mogłam. Ciasteczka może wyglądem nie powalają (nawet zdjęcia ciężko było zrobić ;-), ale smakiem to już powaliły. Ten smak czekolady, ta kruchość, no co będę więcej mówić. Z podwójnej porcji, którą zrobiłam w sobotę wieczorem zostało dzisiaj 4 ciastka :-))). Młody już krzyczy, że muszę zrobić kolejne :-). Ciasteczka z przepisu Oli - klik. Miłego dzionka :-))

Składniki na około 20 sztuk:

  • 100 g maki ryżowej
  • 110 g masła (musi być w temp. pokojowej)
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 25 gorzkiego kakao
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g gorzkiej czekolady (1 gorzka+ druga ze skórką pomarańczy)


Czekoladę siekamy niedbale, suche składniki mieszamy w jednej misce, odstawiamy. Do drugiej miski dajemy masło i cukier trzcinowy. Miksujemy na wysokich obrotach do momentu, aż powstanie jasna, puszysta masa. Następnie zmniejszam obroty miksera i dodaję suche składniki. Na sam koniec dodaję posiekaną czekoladę i w miarę dokładnie mieszam. 

Na dużej blaszce rozkładam papier do pieczenia. Łyżką nabieram porcję masy, nakładam na papier i lekko ugniatam. Ciastka podczas pieczenia powiększą swoją objętość, więc trzeba pamiętać o zachowaniu większych odstępów. U mnie ciasteczek wyszło 20, bo robiłam takie średniej wielkości.

Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są bardzo miękkie, więc przekładamy je na kratkę, a one sobie spokojnie dojdą :-)))






10 komentarzy:

  1. Super, czekoladowe ciasteczka to moja słabość :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moim chłopcom też na pewno by posmakowały.

    OdpowiedzUsuń
  3. i apetyczne,i pyszne muszą być:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne ciacha :) również ostatnio staram się kombinować z różnymi mąkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasteczka, uwielbiam takie do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasteczka fajne do pochrupania. Lubię mieć coś takiego w pudełeczku kiedy przyjdzie na chrupanie ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a gdzie tam nie powalają... mnie powaliły już same zdjęcia właśnie, że o wyobrażeniu smakowym nie wspomnę! :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger