Filety z indyka w panierce z kaszy jaglanej i sera grana padano
Hej :-) Kotlety u mnie są rzadkością, robię raz na jakiś czas i nie te tradycyjne. Tym razem zaciekawił mnie ten przepis - klik . Kotlety smaczne, wyczuwalna nuta cytryny, panierka chrupiąca. Do tego zapiekłam ziemniaczki, tym razem z papryką wędzoną i gałązką rozmarynu. Miłego dnia :-))
Składniki:
- 3 plastry z indyka (filetu lub sznycle)
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy
- sól
- pieprz
- olej kokosowy do smażenia
Panierka:
- 4 łyżki mąki jaglanej (może być zmielona w młynku kasza jaglana)
- około 1/2 szklanki startego na drobnych oczkach sera u mnie grana padano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ciut startej skórki z cytryny
- sól
- pieprz
Kotlety z indyka rozbijamy na cienkie filety. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy oliwą i sokiem z cytryny. Odstawiamy. Na talerz dajemy mąkę, ścieramy ser, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, startą skórkę z cytryny, sól i pieprz, mieszamy. Na drugim talerzu roztrzepujemy jajko z dodatkiem mleka. Kotlety najpierw maczamy w jajku, a potem w panierce. Smażymy na oleju kokosowym :-)
ooo koKlety!! :D:D
OdpowiedzUsuńPanierka z mąki jaglanej? Jeszcze nie wpadłam na ten pomysł. Muszę spróbować! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Wpadam na taki obiadek 😊
OdpowiedzUsuńO rany ale pychota, takiego filecika bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńMmmmm..... Ależ to wygląda...
OdpowiedzUsuńNigdy nie przepadałam za indykiem, ale ten wygląda smakowicie. :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł z tą panierką:)
OdpowiedzUsuńa jak zapiekała Pani ziemniaczki?
OdpowiedzUsuńRobię na dwa sposoby, albo podgotowuję ziemniaki sobie wcześniej, potem tylko do naczynia daję troszkę oliwy, wrzucam pokrojone ziemniaczki, oprószam solą, pieprzem i wędzoną papryką, mieszam łyżką i na wierzch kładę świeżą łodyżkę rozmarynu. Piekę około 15 minut w 200 stopniach, albo od razu surowe kroję, tak samo wrzucam do naczynia, dodaję oliwę, przyprawy, mieszam i piekę w 200 stopniach około 35-40 minut :-)
UsuńPyszny obiad!
OdpowiedzUsuń