"Domowa piekarnia" Pawła Płaczka i pyszne jagodzianki

 


Dzień dobry :-) Jakiś czas temu od Wydawnictwa Purple Book otrzymałam bardzo fajną książkę "Domowa piekarnia" Pawła Płaczka. Książka od razu przypadła mi bardzo do gustu, bo oprócz przepisów na ciasta, drożdżówki i inne słodkie wypieki znajdziemy tutaj też tradycyjne przepisy na chleby, te pszenne z chrupiącą skórką, poprzez te na zakwasie, ze zdrowej płaskurki, po cebulowe czy serowe. 

Autor książki Paweł Płaczek jest dziennikarzem, autorem książki "Warszawa da się zjeść" i cyklu książek kulinarnych, które rozeszły się w nakładzie ponad miliona egzemplarzy. Od dziewięciu lat prowadzi też bloga - takemycake.eu. 

Książka zaczyna się od informacji na temat domowego pieczenia. Następnie kolejny rozdział jest poświęcony przygotowaniu zakwasu żytniego. Kolejne, to przepisy na chleby na zakwasie, pieczywo drożdżowe, bułki, drożdżówki, muffiny, rogaliki, ciasta, wypieki sezonowe, pieczone przekąski na słodko i słono, Tłusty Czwartek, drugie życie czerstwego chleba. 

Nie wymienię Wam przepisów, które przypadły mi do gustu, bo jest to książka z serii tych, z których powinno zrobić się wszystko. Ciężko wybrać co zrobić pierwsze. My stwierdziliśmy, że najpierw wypróbujemy jagodzianki, bo sezon na jagody trwa, a u mnie wszyscy je lubią. Oprócz nich jest tutaj mnóstwo ciekawych i apetycznych przepisów, bo aż ponad 120. Wiadomo, są te prostsze i te trudniejsze, ale każdy opisany jest krok po kroku, więc myślę, że nikt nie będzie miał problemów z przygotowaniem czegokolwiek. Jeśli lubicie domowe wypieki lub chcecie zacząć je robić, to mogę Wam z czystym sumieniem polecić tę książkę. Będzie też idealna na prezent :-) Polecam, a poniżej przepis na pyszne jagodzianki. My zrobiliśmy tylko do nich kruszonkę, bo wolimy wersję z nią niż z lukrem ;-)

Składniki na 16 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 240 g cukru (ja dałam o 100 mniej)
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Nadzienie:
  • 300 g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Lukier - jeśli wolicie wersję z nim:
  • ok. 150 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki alkoholu lub ciepłej wody

Kruszonka:
  • 40 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Ciasto:
1. Drożdże mieszamy z 3 łyżkami ciepłego mleka i odrobiną cukru. Odstawiamy na kilka minut.
2. Makę przesiewamy, dodajemy sól, wlewamy letnie mleko, dodajemy jajko i rozczyn z drożdży. Mieszamy i dodajemy resztę składników.
3. Wyrabiamy ciasto, które po kilku minutach powinno być elastyczne i powinno zacząć odchodzić od ręki.
4. Przykrywamy go ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. 
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy go na stolnicę lekko oprószoną mąką i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 16 równych części.
6. Każdą część delikatnie formujemy w okrągłe bułeczki i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

Nadzienie:
1. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną

Jeśli robimy jagodzianki z kruszonką to w misce zagniatamy masło z mąką i cukrem. Wkładamy na chwilę do lodówki. 

Każdą wyrośniętą część ciasta delikatnie palcami, albo całą ręką zgniatamy robiąc placek. Na środek dajemy dużą łyżkę farszu. Sklejamy placek jak pierogi i formujemy na kształt podłużnej bułki. 
Umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem w dół. 
Gotowe jagodzianki odstawiamy na około 45 minut do wyrośnięcia. 

Jeśli robimy jagodzianki z kruszonką, to przed włożeniem do piekarnika do miseczki wbijamy jajko, dodajemy mleko i roztrzepujemy. Za pomocą pędzelka smarujemy każdą jagodziankę i posypujemy obficie przygotowaną wcześniej kruszonką. 

Jagodzianki pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni. Ja piekłam na funkcji piekarnika góra - dół. 

Jeśli robimy wersję z lukrem to: cukier puder energicznie mieszamy z alkoholem lub wodą i tak przygotowanym lukrem smarujemy wystudzone jagodzianki. 

Smacznego :-)












3 komentarze:

  1. uwielbiam takie jeszcze ciepłe jagodzianki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagodzianki to najpyszniejsze drożdżówki EVER jeszcze jak się samemu jagód nazbiera to już w ogóle pyszności. Muszę zobaczyć tą książkę :) Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger