Lekkie ciasta na lato - pyszne, sprawdzone przepisy

 



Spotkania przy cieście, herbacie lub kawie to jeden z bardziej przyjemnych sposobów na spędzanie czasu w gronie najbliższych. Zależy Ci na prawdziwie domowej atmosferze? Zacznij piec, wykorzystując pyszne, sprawdzone przepisy na lekkie ciasta na lato.

Jakie ciasta warto piec latem i dlaczego?

Domowe wypieki uwielbiają dorośli i dzieci – warto zatem wykorzystać sezonowe owoce i przygotować lekkie ciasta, idealne na upalne dni. Wśród smakoszy szczególną popularnością cieszą się ciasta, babeczki i serniki na zimno. Wypieki, które łączą pokolenia, przygotujesz, korzystając z zamieszczonych niżej przepisów. Warto, tym bardziej że sprawdzone i niezawodne zapewnią pełną kontrolę nad tym, co trafia na stół, jednocześnie zaś pozwolą zapanować nad domowym budżetem (wbrew pozorom domowe wypieki wciąż się opłacają!). 

Ciasto z owocami i kruszonką

Bardzo łatwe, lekkie i smaczne – ciasto z owocami i kruszonką smakuje każdemu, a jego tajemnicy należy się doszukiwać w dowolności dodatków. W tym wypieku wykorzystasz niemal wszystkie owoce sezonowe – maliny, truskawki, jagody lub borówki, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i śliwki, każdorazowo otrzymując wypiek o doskonałym smaku. 

Składniki (ciasto):

- 3 jajka;

- 2 i ¾ szklanki mąki odpowiedniej od wypieków;

- ½ szklanki oleju;

- szklanka cukru kryształu;

- szklanka maślanki;

- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;

- wybrane owoce, najlepiej świeże

Składniki (kruszonka):

- 50 g zimnego masła;

- 50 g cukru pudru;

- 50 g mąki

Wykonanie:

  1. Ciasto

Jajka z cukrem utrzyj na jednolitą masę (cukier powinien całkowicie się rozpuścić). Możesz zrobić to ręcznie, warto jednak skorzystać z miksera. Następnie dodaj olej i pozostałe składniki, całość zamieszaj i przelej do przygotowanej wcześniej formy. Na górze ułóż umyte, wysuszone i pokrojone owoce. 

  1. Kruszonka

Korzystając z siekacza do kruchego ciasta (lub dużego noża) połącz ze sobą 50 g zimnego masła, 50 g mąki i 50 g cukru pudru. Gotową kruszonkę rozsyp równomiernie bezpośrednio na owocach. 

Ciasto piecz w 180°C przez około 50 minut. 

Jagodowe babeczki

Idealne na wakacyjny piknik albo spotkanie przy grillu – jagodowe babeczki perfekcyjnie łączą smak lata i beztroskę. Lekkie i lubiane, świetnie sprawdzają się przy kawie i w terenie.

Składniki:

- 250 g mąki pszennej;

- 6 łyżek cukru;

- 1 łyżka cukru wanilinowego;

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

- szczypta soli;

- 200 ml (niepełna szklanka) mleka;

- 80 ml oleju;

- 2 całe jaja;

- jagody lub borówki amerykańskie

Wykonanie:

W jednej misce połącz składniki suche: mąkę, cukier i cukier wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sól, w drugiej – wymieszaj trzepaczką mleko, olej i jajka. Składniki mokre dodaj do składników suchych i zamieszaj (do momentu aż się połączą). 

Formę do muffinek wyłóż papilotkami, następnie każdą z nich uzupełnij ciastem do około 2/3 wysokości. Ciasto udekoruj borówkami i piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 200°C. Wystudzone babeczki możesz oprószyć cukrem pudrem.

Sernik na zimno z malinami

Niezwykle lekki i idealny na upalne miesiące – sernik na zimno to kwintesencja wakacji. Chłodny deser najlepiej smakuje ze świeżymi malinami. 

Składniki:

- 1 kg sera do wypieków (tzw. ser w wiaderku, przeznaczony do domowych wypieków);

- 1 kostka masła;

- 1 szklanka mleka;

- 1 ½ szklanki cukru pudru (lub zmielonego kryształu);

- 8 łyżek żelatyny;

- 5 żółtek;

- 2 opakowania galaretki malinowej;

- biszkopty, najlepiej okrągłe;

- świeże maliny

Wykonanie:

Masło utrzyj z cukrem, ręcznie (w makutrze) lub korzystając z miksera, a kiedy masa będzie gładka (a cukier niewyczuwalny), stopniowo dodawaj żółtka i ser. Następnie – pogrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę, kiedy ostygnie – dodaj mieszankę do masy serowej. 

Dno tortownicy wyłóż biszkoptami i zalej je przygotowaną masą. Ciasto włóż do lodówki, a kiedy zastygnie, ułóż maliny i zalej galaretką. 

Podsumowanie

Domowe wypieki pojawiały się na stołach naszych babć niemal w każdą niedzielę – to tradycja, do której zdecydowanie warto wrócić. Aby poznać więcej sprawdzonych przepisów, odwiedź: https://uczymyjakslodzic.pl/. Przekonaj się, jak istotna jest świadomość tego, co pojawia się na stole. 


2 komentarze:

  1. W tym roku jagody są bardzo drobne, nie wiem może w innych regionach lepiej, ale na Mazowszu kiszka. A ja tak lubię wszystko co z jagodami, nawet same jagody mogą być bez niczego 😊

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger