Lekkie ciasta na lato - pyszne, sprawdzone przepisy
Jakie ciasta warto piec latem i dlaczego?
Domowe wypieki uwielbiają dorośli i dzieci – warto zatem
wykorzystać sezonowe owoce i przygotować lekkie ciasta, idealne na upalne dni.
Wśród smakoszy szczególną popularnością cieszą się ciasta, babeczki i serniki
na zimno. Wypieki, które łączą pokolenia, przygotujesz, korzystając z
zamieszczonych niżej przepisów. Warto, tym bardziej że sprawdzone i niezawodne
zapewnią pełną kontrolę nad tym, co trafia na stół, jednocześnie zaś pozwolą
zapanować nad domowym budżetem (wbrew pozorom domowe wypieki wciąż się
opłacają!).
Ciasto z owocami i kruszonką
Bardzo łatwe, lekkie i smaczne – ciasto z owocami i
kruszonką smakuje każdemu, a jego tajemnicy należy się doszukiwać w dowolności
dodatków. W tym wypieku wykorzystasz niemal wszystkie owoce sezonowe – maliny,
truskawki, jagody lub borówki, czereśnie, wiśnie, brzoskwinie i śliwki,
każdorazowo otrzymując wypiek o doskonałym smaku.
Składniki (ciasto):
- 3 jajka;
- 2 i ¾ szklanki mąki odpowiedniej od wypieków;
- ½ szklanki oleju;
- szklanka cukru kryształu;
- szklanka maślanki;
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia;
- wybrane owoce, najlepiej świeże
Składniki (kruszonka):
- 50 g zimnego masła;
- 50 g cukru pudru;
- 50 g mąki
Wykonanie:
- Ciasto
Jajka z cukrem utrzyj na jednolitą masę (cukier powinien
całkowicie się rozpuścić). Możesz zrobić to ręcznie, warto jednak skorzystać z
miksera. Następnie dodaj olej i pozostałe składniki, całość zamieszaj i przelej
do przygotowanej wcześniej formy. Na górze ułóż umyte, wysuszone i pokrojone
owoce.
- Kruszonka
Korzystając z siekacza do kruchego ciasta (lub dużego noża)
połącz ze sobą 50 g zimnego masła, 50 g mąki i 50 g cukru pudru. Gotową
kruszonkę rozsyp równomiernie bezpośrednio na owocach.
Ciasto piecz w 180°C przez około 50 minut.
Jagodowe babeczki
Idealne na wakacyjny piknik albo spotkanie przy grillu –
jagodowe babeczki perfekcyjnie łączą smak lata i beztroskę. Lekkie i lubiane,
świetnie sprawdzają się przy kawie i w terenie.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej;
- 6 łyżek cukru;
- 1 łyżka cukru wanilinowego;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli;
- 200 ml (niepełna szklanka) mleka;
- 80 ml oleju;
- 2 całe jaja;
- jagody lub borówki amerykańskie
Wykonanie:
W jednej misce połącz składniki suche: mąkę, cukier i cukier
wanilinowy, proszek do pieczenia oraz sól, w drugiej – wymieszaj trzepaczką
mleko, olej i jajka. Składniki mokre dodaj do składników suchych i zamieszaj
(do momentu aż się połączą).
Formę do muffinek wyłóż papilotkami, następnie każdą z nich
uzupełnij ciastem do około 2/3 wysokości. Ciasto udekoruj borówkami i piecz
przez około 20-25 minut w temperaturze 200°C. Wystudzone babeczki możesz
oprószyć cukrem pudrem.
Sernik na zimno z malinami
Niezwykle lekki i idealny na upalne miesiące – sernik na
zimno to kwintesencja wakacji. Chłodny deser najlepiej smakuje ze świeżymi
malinami.
Składniki:
- 1 kg sera do wypieków (tzw. ser w wiaderku, przeznaczony
do domowych wypieków);
- 1 kostka masła;
- 1 szklanka mleka;
- 1 ½ szklanki cukru pudru (lub zmielonego kryształu);
- 8 łyżek żelatyny;
- 5 żółtek;
- 2 opakowania galaretki malinowej;
- biszkopty, najlepiej okrągłe;
- świeże maliny
Wykonanie:
Masło utrzyj z cukrem, ręcznie (w makutrze) lub korzystając
z miksera, a kiedy masa będzie gładka (a cukier niewyczuwalny), stopniowo
dodawaj żółtka i ser. Następnie – pogrzej mleko i rozpuść w nim żelatynę, kiedy
ostygnie – dodaj mieszankę do masy serowej.
Dno tortownicy wyłóż biszkoptami i zalej je przygotowaną
masą. Ciasto włóż do lodówki, a kiedy zastygnie, ułóż maliny i zalej
galaretką.
Podsumowanie
Domowe wypieki pojawiały się na stołach naszych babć niemal
w każdą niedzielę – to tradycja, do której zdecydowanie warto wrócić. Aby
poznać więcej sprawdzonych przepisów, odwiedź: https://uczymyjakslodzic.pl/.
Przekonaj się, jak istotna jest świadomość tego, co pojawia się na stole.
W tym roku jagody są bardzo drobne, nie wiem może w innych regionach lepiej, ale na Mazowszu kiszka. A ja tak lubię wszystko co z jagodami, nawet same jagody mogą być bez niczego 😊
OdpowiedzUsuńLubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń