środa, 15 czerwca 2016

Knedle z truskawkami



Hej :)) Truskawek ciąg dalszy i mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec ;)). Ty razem do ciasta dodałam twaróg, ciasto wyszło puszyste i leciutkie. Jako posypka bułka tarta, cynamon, troszkę brązowego cukru i masełko :). Z tej porcji wyło mi około 35 sztuk różnej wielkości.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • truskawki


Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła
  • cynamon
  • bułka tarta
  • cukier trzcinowy


Ziemniaki ugotowałam wcześniej, żeby ostygły. Następnie przepuszczamy je przez praskę, zgniatamy lub mielimy. Ja je zagniotłam. Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, sól, ziemniaki, twaróg i jajka. Zagniatamy ciasto. Ja odrywam sobie po kawałku ciasta formuję okrąg, na środek daję truskawkę, ciasto zlepiam i w dłoniach formuję kuleczkę. Obtaczam w mące. Jak ulepimy wszystkie, to w dużym garnku musimy zagotować wodę, do której ja dodaję ciut oleju. Wrzucam knedle partiami, delikatnie mieszam drewnianą łyżką, jak wypłyną na wierzch to gotuję jeszcze jakieś 3 minuty. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje cukier, bułkę tartą i cynamon. Mieszam i wykładam na knedle :))



5 komentarzy:

  1. ja robię czysto twarogowe, są najlepsze, takie delikatne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kluseczki jak z formy, równe i kształtne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak ja dawno nie jadłam knedli, pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...