Knedle z truskawkami
Hej :)) Truskawek ciąg dalszy i mam nadzieję, że to jeszcze nie koniec ;)). Ty razem do ciasta dodałam twaróg, ciasto wyszło puszyste i leciutkie. Jako posypka bułka tarta, cynamon, troszkę brązowego cukru i masełko :). Z tej porcji wyło mi około 35 sztuk różnej wielkości.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g twarogu
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- truskawki
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- cynamon
- bułka tarta
- cukier trzcinowy
Ziemniaki ugotowałam wcześniej, żeby ostygły. Następnie przepuszczamy je przez praskę, zgniatamy lub mielimy. Ja je zagniotłam. Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, sól, ziemniaki, twaróg i jajka. Zagniatamy ciasto. Ja odrywam sobie po kawałku ciasta formuję okrąg, na środek daję truskawkę, ciasto zlepiam i w dłoniach formuję kuleczkę. Obtaczam w mące. Jak ulepimy wszystkie, to w dużym garnku musimy zagotować wodę, do której ja dodaję ciut oleju. Wrzucam knedle partiami, delikatnie mieszam drewnianą łyżką, jak wypłyną na wierzch to gotuję jeszcze jakieś 3 minuty. W rondelku rozpuszczam masło, dodaje cukier, bułkę tartą i cynamon. Mieszam i wykładam na knedle :))
wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńLata już nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńja robię czysto twarogowe, są najlepsze, takie delikatne:)
OdpowiedzUsuńKluseczki jak z formy, równe i kształtne :)
OdpowiedzUsuńjak ja dawno nie jadłam knedli, pycha :)
OdpowiedzUsuń