piątek, 4 października 2013

Kasza jaglana, kurczak i ser blue zapiekane w papryce :)



Hej wszystkim :)) Jak tam dziś u Was też tak słonecznie?? Super, tylko żeby cieplej było, ale niby w następnym tygodniu ma być :) U mnie dzisiaj znowu kasza jaglana (obiecałam, że będzie częściej i jest). Tym razem z kurczakiem, do tego papryka, kukurydza, 3 listki świeżej szałwii, natka pietruszki, ser blue lazur i to wszystko zapieczone w papryce :) Papryczki chili do dekoracji, bo moje dziecko jadło i nie chciałam, mieć potem jazdy, że nie dobre i za ostre ;)))

Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 5 papryk
  • kukurydza z puszki
  • natka pietruszki
  • 3 listki szałwii
  • 2 ząbki czosnku
  • koncentrat Pudliszki
  • śmietana 18%
  • ser blue lazur
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • woda do ugotowania kaszy

Kaszę przelewamy wrzątkiem, odcedzamy i gotujemy w 2 szklankach wody. Filety myjemy, kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie, papryki myjemy, odkrawamy góry (które ja pokroiłam na drobno i podsmażyłam z kurczakiem), wydrążamy środki i odkładamy. Do smażącej się papryki i kurczaka dodajemy czosnek, pod sam koniec smażenia, pokrojoną natkę pietruszki, szałwię, kukurydzę i ugotowaną kaszę, wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy 3 łyżeczki koncentratu Pudliszki, troszkę śmietany i doprawiamy. Wytworzy nam się sos. Papryki nacieramy oliwą. Gotowy farsz nakładamy do papryk, wierch posypujemy pokrojonym serem blue. Układamy w naczyniu żaroodpornym (na spód dajemy troszkę oliwy) i zapiekamy w 180 stopniach około 30 minut. 



13 komentarzy:

  1. Pychota, trzeba korzystać póki jest jeszcze papryka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dałabym się pokroić za taką paprykę tu t teraz:)
    buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię nadziewane warzywa :]

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie wygląda, smacznie i nie jest takie trudne, dobrze opisane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kuszą wyglądem i mimo, że nie próbowałam Twoich to jestem przekonana, że są cudowne
    bo to moje smaki , mm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam faszerowane warzywa! :) Z chęcią bym zjadła nawet dziś takie papryki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie robiłam faszerowanej papryki-Twoja ma z pewnością super smak:)

    OdpowiedzUsuń
  8. ostatnio miałam okazję jeść 1szy raz nadziewaną paprykę-super :)
    Twoja propozycja również kusi, mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  9. przeważnie nadziewam mięsem mielonym, ale ta wersja też fajna:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pychotka,wlasnie sie rozkosztuje mniam <3333333333

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, robię niedługo, cudnie wyglądają! Połączenie smaków totalnie 'moje' i do tego zdrowość :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...