poniedziałek, 20 maja 2013

Ciasto bakaliowe, kolorowe :)



Ciasto od mojej mamy, która piecze wyśmienite placuszki. Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji" Jest wysoki, bo składa się z aż 4 placków: kakaowego, orzechowego, kokosowego i zwykłego biszkoptu, do masy dodane pokrojone brzoskwinie i mandarynki z puszki. Na wierzchu polewa czekoladowa i posypane to wszystko kokosem. Ciasto jest bardzo smaczne i reprezentatywne. Trochę trzeba się przy nim napracować, ale warto. Blaszka 23x33 cm.

Składniki biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut.

Składniki biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżki cukry
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować ciasto jak na biszkopt jasny. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut.

Składniki ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 20 dag orzechów krojonych
  • 20 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Następnie dodajemy po kolei resztę składników i delikatnie mieszamy. Piec w 180 stopniach 30-40 minut.

Składniki ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 20 dag kokosu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki soku z cytryny


Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Delikatnie wymieszać. Piec w temp 160-180 stopni około 30-40 minut.

Masa:
  • 10 żółtek
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 łyżek cukru kryształu ( jak ktoś chce mniej słodkie spokojnie wystarczy 10)
  • 2 kostki margaryny lub masła
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • brzoskwinie z puszki
  • mandarynki z puszki

W 1/2 szklance mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną  i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem. Jak mleko zacznie się gotować dodać roztrzepane żółtka z mąkami i ugotować budyń. Margarynę utrzeć dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na 3 części:

do 1 części dodajemy kakao
do 2 części dodajemy pokrojone mandarynki
do 3 części dodajemy pokrojone brzoskwinie

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - masa z mandarynkami - ciasto kokosowe - masa kakaowa - ciasto orzechowe - masa z brzoskwiniami - biszkopt jasny - polewa czekoladowa




15 komentarzy:

  1. Mam tę książkę i na takie ciasto nawet ja bym się skusiła:) mandarynki w puszce? gdzie takie cudo znajdę?!:(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W każdym hipermarkecie powinny być. Ja kupiłam w Realu.

      Usuń
  2. te Twoje ciasta zawsze kuszą:)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne ciacho, jakie bogactwo smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne to ciasto, całe naszpikowane pysznymi owocami, bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglada super,pracochlonne,ale pyszne,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. o, takie warstwowe, podoba mi się.
    i smaki moje, pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje ciasta są obłędne:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyjątkowo reprezentacyjne, wygląda niemal jak tort :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wykorzystałam ten przepis do tortu. Wyszedł przepyszny, wszystkim smakował. Gorąco polecam! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto jest mEEga pyszne przepis jest sprawdzony ,i ciach napewno wyjdzie .kamila

    OdpowiedzUsuń
  11. czy orzechy maja byc drobno pokrojone czy zmielone? i jakie orzechy pani uzyla? wloskie, laskowe a moze jakies inne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Orzechy włoskie drobno pokrojone, można zmielić jak Pani woli :)

      Usuń
  12. Fajne ciasto, ale drogie i pracochłonne

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...