Makaron z kremowym sosem z batata i z suszonymi pomidorami
Dzień dobry :-) Przepis na ten makaron zobaczyłam już jakiś czas temu na blogu niebo na talerzu. Zaintrygowało mnie połączenie sosu z batata, cebuli i czosnku z suszonymi pomidorami. Smakowo wyszło ciekawie, choć raczej to nie nasze klimaty. Coś mi tu troszkę zabrakło. Przepis postanowiłam Wam pokazać, bo na pewno swoich fanów znajdzie. Polecam i miłego dnia wszystkim życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu tagliatelle
- 1 większy batat
- 2 mniejsze cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki śmietanki 30%
- suszone pomidory
- 4 - 5 łyżek startego parmezanu
- 1 szklanka wody z gotowania makaronu
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- zioła
1. Batata obieramy i kroimy na grubsze frytki. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w ćwiartki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski dajemy oliwę, wrzucamy frytki z batata, cebulę i czosnek i mieszamy. Przekładamy na blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
2. W międzyczasie gotujemy makaron. Pamiętajmy, żeby przed odcedzeniem odebrać szklankę wody z gotowanego makaronu.
3. Upieczone warzywa przekładamy do większej patelni (woka), dodajemy szklankę wody z gotowanego makaronu, śmietankę, 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki parmezanu, 1/2 łyżeczka soli, pieprz, zioła i blendujemy. Jeśli chcemy wyraźniejszy sos, to jeszcze doprawiamy.
4. Pomidory kroimy w paski, natkę siekamy. Do sosu dodajemy makaron, pomidory i natkę, mieszamy. Przekładamy na talerze, posypujemy parmezanem i natką pietruszki. Smacznego :-)
Moje smaki, szybko i smacznie :-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za batatem, ale może w tej wersji smakowałby mi bardziej? :)
OdpowiedzUsuńThat pasta look so delicious. I would like to try it through screen. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2021/01/rose-infused-products.html
Pyszności :) Dawno nie jadłam batatów. Ciekawa jestem jak smakuje sos z ich dodatkiem.
OdpowiedzUsuńPrzepyszny musi być ten makaron!:)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy sos!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie przepisy, trafia zupełnie w moje smaki. Już zapisuje przepis, na pewno zrobię na obiad.
OdpowiedzUsuńCiekawe danie :) Batata póki co jedynie jadłam w formie frytek :)
OdpowiedzUsuńSos z batata brzmi bardzo ciekawie :)
OdpowiedzUsuń