Patelnia żeliwna – niezbędna w każdej kuchni


Patelnia żeliwna – niezbędna w każdej kuchni

Patelnia żeliwna to dobrze pojęta tradycja, jeśli chodzi o akcesoria i naczynia używane podczas różnych wyzwań kulinarnych. Stopniowo znów wypierają z rynku te teflonowe, które przez długi czas cieszyły się niezaprzeczalną popularnością. I nic w tym dziwnego. Przede wszystkim jedzenie przyrządzane przy użyciu patelni żeliwnej jest zdrowe.

  1. Patelnia żeliwna – dlaczego warto ją wybrać?
  2. Patelnia żeliwna – jak rozpoznać najprawdziwszą?

Jakość przygotowanych dań zależy na pewno od przepisu, talentu kucharzy, ale nie bez znaczenia pozostaje to, jakie naczynia były w tym celu używane. Niektóre bowiem materiały lepiej wydobywają smak potraw i po prostu ułatwiają ich przygotowanie (potrawa na przykład nie przywiera do dna podczas obróbki termicznej, czyli na przykład w czasie smażenia, gotowania czy duszenia). Patelnia żeliwna powinna zagościć w naszej kuchni, jeśli chcemy w pełni cieszyć się łatwością smażenia oraz gdy chcemy mieć pewność, że przygotowane przez nas dania są zdrowe.

Patelnia żeliwna – dlaczego warto ją wybrać?

Po ogólnikach, czas na konkrety, co do niewątpliwych zalet, jakimi charakteryzuje się patelnia żeliwna. Po pierwsze takie patelnie są bardzo dobrą inwestycją – a to dlatego, że są bardzo wytrzymałe i będą nam służyć przez lata (podobnie jak naszym babciom, gdyż one właśnie takich patelni używały). Patelnia wykonana z żeliwa to przede wszystkim naturalny materiał, który nie ma toksycznego wpływu na nasze zdrowie, poza tym przygotowywana w niej potrawa nie przejmuje zapachu naczynia. Taka patelnia to także równomierne rozprowadzenie ciepła – a to zapewnia pełnię smaku przygotowywanego jedzenia i zapobiega jego przypalaniu się. Patelnia żeliwna znakomicie utrzymuje też ciepło potrawy. A poza tym można jej używać w piekarniku zamiast naczynia żaroodpornego. Jedną z katorg podczas używania patelni jest doprowadzenie jej do czystości po smażeniu – w przypadku patelni żeliwnej jest to bardzo łatwe, usunięcie nieczystości to naprawdę prosta sprawa niewymagająca nakładu czasu i sił.

Patelnia żeliwna – jak rozpoznać najprawdziwszą?

Pierwszą cechą, którą wyróżnia się patelnia żeliwna, jest jej waga – to naczynie należy do tych cięższych, a jego waga przeważnie wynosi 2–3 kg (patelnie żeliwne w połowie są o wiele lżejsze, ale niestety tracą na jakości i są podatne na uszkodzenia). Patelnie wykonane z żeliwa nadają się do użycia na każdej kuchence – indukcyjnej, gazowej czy elektrycznej. Jednak, by mieć pewność, że inwestujemy w odpowiednią patelnię, warto wybrać sprawdzoną i niezawodną opcję patelnia żeliwna – europ24.

Profesjonalny sklep z naczyniami i akcesoriami kuchennymi europ24.pl to nie tylko dobry wybór, jeśli chodzi o najwyższej jakości patelnie żeliwne, ale i w kwestii innych przydatnych w kuchni naczyń i akcesoriów.

15 komentarzy:

  1. Bardzo przydatne informacje :) tym bardziej ze powoli myśle nad kupnem nowej

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobra patelnia to podstawa. Warto mieć w kuchni nawet kilka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj zdecydowanie bez dobrej patelni w kuchni ciężko. Sklep, który poleciłas ma sporo fajnych rzeczy :) - w tym piękny chlebak :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taka patelnia w kuchni zawsze się przyda :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. aż zaczęłam kminić jakie są ansze patelnie haha ale to to ogarnia mój kucharz domowy :D

    OdpowiedzUsuń
  6. dobra patelnia w kuchni to podstawa ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mam żeliwną patelnie w kuchni :) Dobra patelnia to ważna sprawa w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mamy żeliwną patelnię :) ciężka, ale przydatna ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię solidne naczynia, które starczą na bardzo długo. Dawno korzystalam z żeliwnej patelni.

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj tak, też zgadzam się że dobra patelnia jest bardzo ważna. Muszę zajrzeć do tego sklepu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mam patelnię żeliwną i jestem z niej zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajnie, ze nadaje się na każdą kuchenkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie posiadam takiej patelni i nawet nie czułam potrzeby żeby mieć. Nie zwróciłam na takie uwagi. Widocznie moje są dla mnie wystarczające :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bez porządnej patelni kuchnia nie istnieje :-) Bardzo przydatny wpis, a swoją drogą ja w tym roku muszę wymienić 2 patelnie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Warto mieć taką patelnię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger