Ekspresowe ciasto z jabłkami i cynamonową skorupką

 

Przepis na to ciasto z jabłkami znalazłam tutaj (klik). Jest to niezwykle proste ciasto w przygotowaniu i szybkie. Smakuje i pachnie rewelacyjnie, jest puszyste i wilgotne. Jeśli szukacie fajnego ciasta do kawy, to jak najbardziej polecam. U nas zrobiło ono furorę i robiłam go już dwa razy :-)

Keksówka: 25 x 11 cm

Składniki:

  • 2 jajka
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 240 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cynamonu (w oryginale nie ma)
  • 90 g cukru (w oryginale jest 150 g)
  • 1 i 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę jabłek

Dodatkowo:
  • 1 łyżka masła
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

1. Do jednej miski dajemy jogurt, olej i jajka. Mieszamy do połączenia się składników. Do drugiej miski dajemy mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy.
2. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Teraz do składników suchych dajemy jabłka i delikatnie mieszamy łyżką.
3. Następnie dodajemy składniki mokre i delikatnie, oraz powoli mieszamy drewnianą łyżką tylko do pierwszego połączenia się składników (nie możemy mieszać za długo).
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, górę wyrównujemy. 

Skorupka cynamonowa:
1. Do miseczki dajemy wszystkie składniki i palcami je łączymy. Tak powstałą kruszonkę rozkładamy na wierzchu ciasta. 

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Ja 30 minut piekłam tylko na funkcji dół, a 10 minut na funkcji góra/dół. Ciasto pieczemy do suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy. Smacznego :-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger