Historia Polskiego Winiarstwa
#wpis sponsorowany
Historia Polskiego
Winiarstwa
Pojawienie się wina w Polsce można dopatrywać się po nastaniu
chrześcijaństwa, właśnie wtedy wino było częściej spożywanym alkoholem od
cenionego piwa i miodu pitnego. Kościół potrzebował wina w celach
liturgicznych, a sprowadzanie go do naszego kraju z południa Europy było bardzo
kosztowne. Z tego powodu zaczęto zakładać winnice na terenie Polski. Za
prekursorów krajowego winogrodnictwa uznaje się benedyktynów i cystersów.
Istnieją źródła, które podają, że w 1203 w dolnośląskiej wsi Marcinowo, żył
winiarz, który pracował w przyklasztornej winnicy Cysterek z Trzebnicy. Dziś w
tym regionie kontynuuje się tradycję i czego przykładem są wspaniałe wina z Winnicy Jadwiga.
Uprawa winorośli w Polsce miała bardzo burzliwą historię. Z czasem import z
Europy stał się dużo prostszy i tańszy, co za tym idzie, nastała moda na
produkty z krajów zachodnich. Do znacznego regresu przyczynił się także klimat.
W XVII wieku rozpoczęła się tzw. epoka lodowcowa, a warunki klimatyczne na
naszym terenie zaczęły uniemożliwiać uprawę winorośl, więc zaczęto sprowadzać
wina z Węgier, Włoch, Francji i Niemiec.
Po zakończeniu I wojny światowej próbowano odbudować polskie winiarstwo,
posadzono kilkaset hektarów winnic m.in. w zachodniej Wielkopolsce i w
okolicach Warki, ale nadejście II wojny światowej, a potem czasy rządów
komunistycznych doprowadziły do ponownego wyniszczenia upraw.
W latach 80tych XX wieku na Podkarpaciu, w małej winnicy Golesz rozpoczęto
próby z odmianami odpornymi na przymrozki, które zaczęły dawać dobre efekty.
Winorośl na nowo zaczęła się powoli rozprzestrzeniać po Polsce.
Rodzaje
produkowanych win w Polsce
Jeśli porównać polskie winiarstwo do człowieka, to można powiedzieć, że jest
osobą pełnoletnią, która szuka swojej drogi, odważną i niebojącą się
eksperymentów, a efekty tego działania są znakomite.
Duży sukces odnoszą naturalne
wina musujące tzw. pet-naty, skrót od pétillant-naturel („naturalne
musowanie”). Wspaniałe wina, zamykane kapslem, z naturalnym osadem drożdżowym,
których ideą jest brak ingerencji w naturę. Bardzo często spotykane jako wina
fermentowane na dzikich drożdżach, czyli znajdujących się na skórkach winogron.
Ze względu na klimat najlepiej wychodzą wina białe, bardzo odświeżające i
o wyraźnej kwasowości. Także wina
czerwone dojrzewane w dębowych beczkach pokazują doskonałe rezultaty.
Przy produkcji win winiarze zwracają uwagę na smak, jakość oraz zalety szczepów winogron, ale szczególnie na to, jak poradzą sobie one w polskich warunkach klimatycznych. Najbardziej popularne odmiany winorośli, to Johanniter, Rondo, Cabernet Cortis czy Regent.
Ciekawy temat, w moim regionie od jakiegoś czasu winiarstwo rozwija się bardzo prężnie. :)
OdpowiedzUsuńTe nowe odmiany winorośli, które pojawiły nie tylko są odporniejsze na niskie temperatury, ale i są dużo smaczniejsze.
OdpowiedzUsuń