Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy
#artykył sponsorowany
Jak
sprawdzić, czy miód jest prawdziwy
Za co cenimy miód? Jest on dla nas skarbnicą drogocennych składników
odżywczych, posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne. Również doceniany jest
za walory smakowe, przez co stał się świetnym zamiennikiem dla cukru. Jednak
nie o każdym "miodzie" możemy powiedzieć to samo. Dowiedz się jak
sprawdzić, czy miód jest prawdziwy i zacznij dokonywać właściwych decyzji
zakupowych!
Naturalne
miody - proces powstawania
Miody naturalne od tysięcy lat
tworzone są przez ten sam sposób. Jest on produktem "ubocznym", który
powstaje przy procesie zapylania przez pszczoły. Te zbierają nektar z
kwitnących roślin, który następnie jest gromadzony w specjalnym wolu miodowym,
rozlewany do plastrów, gdzie następuje szereg przemian biochemicznych, finalnie
tworząc miód nektarowy. W przypadku miodów spadziowych pszczoły wykorzystują
spadź, czyli sok z drzew występujący na liściach i igłach drzew. Po jej
zebraniu, zagęszczeniu, pszczoły składują w specjalnych komórkach gotowy
produkt w postaci miodu.
Jak
rozpoznać miód z cukrem?
Jak widać, w procesie powstawania miodu pozostawiamy wszystko po stronie
natury. Ingerencja w jego skład sprawia, że ten traci swoje właściwości, na
których powinno nam szczególnie zależeć. Jak więc rozpoznać miody sztuczne i
nie dać się oszukać podczas codziennych zakupów?
Pierwszą rzeczą, jaką powinieneś zrobić, jest sprawdzenie etykiety -
fałszywy miód powinien być odpowiednio oznaczony przez producenta. Widząc takie
składniki jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub barwniki, odłóż produkt
miodopodobny z powrotem na półkę. Nie daj się zwieść barwnej etykiecie, na
której znajdziesz piękne kwiaty i uśmiechnięte pszczółki. Co możesz zrobić, gdy
miodu nie kupujesz w sklepie i nie jest on odpowiednio oznaczony? Wygląd może
Cię zwieść, ale wprawiony miodożerca powinien bez problemu rozpoznać prawdziwy
miód. Przy pierwszym kontakcie jest on wyraźnie słodki, po czym powoduje lekkie
drapanie w gardle, a nawet i czasem pieczenie. Gdy miód, który skosztujesz,
jest wyłącznie słodki, najprawdopodobniej masz do czynienia z mieszaniną miodu
z cukrem i wodą.
Wykonaj
test!
Opisana wyżej próba smaku powinna pozwolić obiektywnie ocenić to, czy sięgnąłeś po miód naturalny. Możesz jednak wykonać kilka prostych testów, które zapewnią Cię o Twojej ocenie miodu.
Rozpuszczanie
miodu w szklance
Wykonaj prosty test na rozpuszczalność miodu. Wlej miód do szklanki z
dodatkiem wody. Prawdziwy miód rozpuszcza się nierównomiernie, tworząc przy tym
smugi. Jeżeli zauważysz, że Twój miód rozpuszcza się łatwo i dokładnie po
zamieszaniu to znak, że nie jest to dobry miód!
Waga
Do tej próby wystarczy Ci waga kuchenna. Litrowy słoik miodu powinien ważyć
około 1,4 kg.
Test
stożka
Nabierz miód na łyżeczkę i przechyl ją na talerzyk, tak aby ten swobodnie na
niego spływał. Jeżeli miód jest prawdziwy, to będzie ściekał równomiernie, nie
rwąc strumienia. Na talerzyku powinien powstać charakterystyczny stożek. Gdy
miód na talerzu stworzy płaską powierzchnię, masz do czynienia ze sztucznym
miodem!
Jednak te
testy wskazane powyżej mogą wprowadzać w błąd a wyniki wychodzić
niejednoznaczne.
Niestety, jedynym wiarygodnym sprawdzeniem jakości miodu jest wysłanie
próbek miodu (ok. 200g) do badań laboratoryjnych. Wiąże się to z kosztami od 25
zł za jeden punkt w zależności od oznaczenia.
Jednym laboratorium jest Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy
Zakład Pszczelnictwa w Puławach - Laboratorium Badania Jakości Produktów
Pszczelich*
Wiarygodność naszego miodu możemy potwierdzić dwukrotnymi badaniami
przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów rolno-spożywczych w
Krakowie (WIJHARS)
Dokładnie wyniki z 2019 oraz 2020 roku znajdziesz w naszej galerii. (tu
link)
Prawdziwy
miód, a proces krystalizacji
Nie ważne czy kupujesz miód rzepakowy, miód wielokwiatowy, miód akacjowy,
czy któryś z miodów spadziowych - prawdziwy miód zawsze krystalizuje. W
zależności od rodzaju może to trwać od kilku dni, do nawet kilku miesięcy. Co
więcej, ważne jest też to, jak przebiega proces krystalizacji. Ta powinna być
równomierna na powierzchni całego słoika. Sztuczny miód również może
krystalizować, jednak na początku pojawiają się na dnie drobne pałeczki, które
następnie przekształcają się w kryształki cukru.
Gdzie
kupić prawdziwy miód?
Jeżeli nie masz pewności co do tego, z jakiej jakości miodem masz do czynienia, to wybieraj tylko sprawdzone miejsca na zakupy. Dobrym wyborem są produkty pochodzące z polskiej pasieki Gospodarstwo Pasieczne Miody Sowa, gdzie znajdziesz nie tylko naturalne miody, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków, ale także produkty pszczele o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach.
Dlaczego
wybierać naturalny miód?
Gdy już wiesz, jak wygląda prawdziwy miód, to dokonuj odpowiednich decyzji
zakupowych - przede wszystkim wybieraj sprawdzone miejsca na zakupy. Naturalny
miód zagwarantuje nie tylko wyjątkowy smak, ale również zadba o zdrowie całego
Twojego organizmu. Do zalet prawdziwego miodu należy między innymi świetne
działanie antybakteryjne, jest on skuteczny w walce z przeziębieniem i wspiera
odporność całego organizmu. Dodatkowo regularnie spożywając miód, możesz liczyć
na szybsze gojenie ran, wsparcie układu nerwowego i krążeniowego. Jest on
skuteczny przy obniżaniu ciśnienia, a także w leczeniu wątroby i dróg
żółciowych.
Niestety miód sztuczny (mieszanka naturalnego z dodatkami) nie zagwarantuje
nam tego. Wszystkie cenne składniki zostają zniszczone przy procesie mieszania,
rafinowania, swoistego ulepszania naturalnego produktu, który stworzyły dla nas
pszczoły.
*Uwagi i dodatkowe informacje
Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytutu Ogrodnictwa w
Puławach wykonuje badania jakości miodu metodami wg Rozporządzenia Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie metod analiz
związanych z dokonaniem oceny miodu (Dz. U. Nr 17, poz. 94) wraz z późn. zm.
(D.U. z 2015 poz. 1173) oraz wg PN-88/A-77626 „Miód pszczeli”. Metody te są spójne
z metodami obowiązującymi w UE. Są zalecane przez International Honey
Commission (IHC) do badania miodu przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w
normie światowej Revised Codex Standard for Honey. Codex Stan 12-1981, Rev.1
(1997), Rev. 2 (2001).
Wyniki na Sprawozdaniu z badań odnoszą się do obligatoryjnych wymagań
Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w
sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 181,
poz. 1773 z późn. zm., Dz.U. Nr 40, poz. 370, Dz.U. z 2015 r. poz. 850) oraz do
wymagań PN-88/A-77626 „Miód pszczeli”.
Zgodnie z wytycznymi ILAC-G8:09/2019 Guidelines on Decision Rules and
Statements of Conformity Laboratorium dokonuje stwierdzenia zgodności ze
specyfikacją lub wymaganiem zgodnie z przyjętą zasadą podejmowania decyzji, za
wyjątkiem, kiedy klient tego sobie wyraźnie nie życzy lub stwierdzenie
zgodności ze specyfikacją lub normą nie jest możliwe.
Stwierdzenie zgodności ze specyfikacją na podstawie wyników badań objętych
zakresem akredytacji jest dokonywane zgodnie z przyjętą przez Laboratorium
zasadą podejmowania decyzji, biorąc pod uwagę poziom ryzyka związanego z
przyjętą zasadą. Zasada ta polega na porównaniu wyniku z uwzględnieniem
wyznaczonej niepewności metody, z wymaganiami określonymi w Rozporządzenia
MRiRW z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie
jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 181, poz. 1773 z późn. zm.) dla parametrów
fizykochemicznych, a w przypadku proliny i analizy pyłkowej z wymaganiami
PN-88/A- 77626 „Miód pszczeli”:
- dla parametrów fizykochemicznych, dla których Rozporządzenie MRiRW
określa wymagania „nie więcej niż” - wynik jest zgodny, jeśli wartość badanego
parametru po uwzględnieniu niepewności metody „na minus” jest równa lub
znajduje się poniżej wartości dopuszczalnej; wynik jest niezgodny, jeśli
wartość badanego parametru po uwzględnieniu niepewności metody „na minus”
znajduje się powyżej wartości dopuszczalnej;
- dla parametrów fizykochemicznych, dla których Rozporządzenie MRiRW oraz
proliny i analizy pyłkowej, dla której PN-88/A-77626 określa wymagania „nie
mniej niż” - wynik jest zgodny, jeśli wartość badanego parametru po
uwzględnieniu niepewności metody „na plus” jest równa lub znajduje się powyżej
wartości dopuszczalnej; wynik jest niezgodny, jeśli wartość badanego parametru
po uwzględnieniu niepewności metody „na plus” znajduje się poniżej wartości
dopuszczalnej;
Źródło: http://www.opisik.pulawy.pl/
Miód kupujemy tylko od sprawdzonych pasiek :)
OdpowiedzUsuńDobrze wiedzieć. :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy post, przeczytałam z wielkim zainteresowaniem :) na pewno przyda mi się ta wiedza podczas wybierania miodu :)
OdpowiedzUsuńCiekawy temat.
OdpowiedzUsuń