Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy

 

#artykył sponsorowany

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy

Za co cenimy miód? Jest on dla nas skarbnicą drogocennych składników odżywczych, posiada niezwykłe właściwości prozdrowotne. Również doceniany jest za walory smakowe, przez co stał się świetnym zamiennikiem dla cukru. Jednak nie o każdym "miodzie" możemy powiedzieć to samo. Dowiedz się jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy i zacznij dokonywać właściwych decyzji zakupowych!

Naturalne miody - proces powstawania

Miody naturalne od tysięcy lat tworzone są przez ten sam sposób. Jest on produktem "ubocznym", który powstaje przy procesie zapylania przez pszczoły. Te zbierają nektar z kwitnących roślin, który następnie jest gromadzony w specjalnym wolu miodowym, rozlewany do plastrów, gdzie następuje szereg przemian biochemicznych, finalnie tworząc miód nektarowy. W przypadku miodów spadziowych pszczoły wykorzystują spadź, czyli sok z drzew występujący na liściach i igłach drzew. Po jej zebraniu, zagęszczeniu, pszczoły składują w specjalnych komórkach gotowy produkt w postaci miodu.

Jak rozpoznać miód z cukrem?

Jak widać, w procesie powstawania miodu pozostawiamy wszystko po stronie natury. Ingerencja w jego skład sprawia, że ten traci swoje właściwości, na których powinno nam szczególnie zależeć. Jak więc rozpoznać miody sztuczne i nie dać się oszukać podczas codziennych zakupów? 

Pierwszą rzeczą, jaką powinieneś zrobić, jest sprawdzenie etykiety - fałszywy miód powinien być odpowiednio oznaczony przez producenta. Widząc takie składniki jak cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub barwniki, odłóż produkt miodopodobny z powrotem na półkę. Nie daj się zwieść barwnej etykiecie, na której znajdziesz piękne kwiaty i uśmiechnięte pszczółki. Co możesz zrobić, gdy miodu nie kupujesz w sklepie i nie jest on odpowiednio oznaczony? Wygląd może Cię zwieść, ale wprawiony miodożerca powinien bez problemu rozpoznać prawdziwy miód. Przy pierwszym kontakcie jest on wyraźnie słodki, po czym powoduje lekkie drapanie w gardle, a nawet i czasem pieczenie. Gdy miód, który skosztujesz, jest wyłącznie słodki, najprawdopodobniej masz do czynienia z mieszaniną miodu z cukrem i wodą.

Wykonaj test!


Opisana wyżej próba smaku powinna pozwolić obiektywnie ocenić to, czy sięgnąłeś po miód naturalny. Możesz jednak wykonać kilka prostych testów, które zapewnią Cię o Twojej ocenie miodu.

Rozpuszczanie miodu w szklance

Wykonaj prosty test na rozpuszczalność miodu. Wlej miód do szklanki z dodatkiem wody. Prawdziwy miód rozpuszcza się nierównomiernie, tworząc przy tym smugi. Jeżeli zauważysz, że Twój miód rozpuszcza się łatwo i dokładnie po zamieszaniu to znak, że nie jest to dobry miód!

Waga

Do tej próby wystarczy Ci waga kuchenna. Litrowy słoik miodu powinien ważyć około 1,4 kg.

Test stożka

Nabierz miód na łyżeczkę i przechyl ją na talerzyk, tak aby ten swobodnie na niego spływał. Jeżeli miód jest prawdziwy, to będzie ściekał równomiernie, nie rwąc strumienia. Na talerzyku powinien powstać charakterystyczny stożek. Gdy miód na talerzu stworzy płaską powierzchnię, masz do czynienia ze sztucznym miodem!

 

Jednak te testy wskazane powyżej mogą wprowadzać w błąd a wyniki wychodzić niejednoznaczne. 

Niestety, jedynym wiarygodnym sprawdzeniem jakości miodu jest wysłanie próbek miodu (ok. 200g) do badań laboratoryjnych. Wiąże się to z kosztami od 25 zł za jeden punkt w zależności od oznaczenia. 

 

Jednym laboratorium jest Instytut Ogrodnictwa – Państwowy Instytut Badawczy Zakład Pszczelnictwa w Puławach - Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich*

Wiarygodność naszego miodu możemy potwierdzić dwukrotnymi badaniami przez Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów rolno-spożywczych w Krakowie (WIJHARS) 

 

Dokładnie wyniki z 2019 oraz 2020 roku znajdziesz w naszej galerii. (tu link)

Prawdziwy miód, a proces krystalizacji

Nie ważne czy kupujesz miód rzepakowy, miód wielokwiatowy, miód akacjowy, czy któryś z miodów spadziowych - prawdziwy miód zawsze krystalizuje. W zależności od rodzaju może to trwać od kilku dni, do nawet kilku miesięcy. Co więcej, ważne jest też to, jak przebiega proces krystalizacji. Ta powinna być równomierna na powierzchni całego słoika. Sztuczny miód również może krystalizować, jednak na początku pojawiają się na dnie drobne pałeczki, które następnie przekształcają się w kryształki cukru.

Gdzie kupić prawdziwy miód?

Jeżeli nie masz pewności co do tego, z jakiej jakości miodem masz do czynienia, to wybieraj tylko sprawdzone miejsca na zakupy. Dobrym wyborem są produkty pochodzące z polskiej pasieki Gospodarstwo Pasieczne Miody Sowa, gdzie znajdziesz nie tylko naturalne miody, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków, ale także produkty pszczele o wyjątkowych prozdrowotnych właściwościach.


Dlaczego wybierać naturalny miód?

Gdy już wiesz, jak wygląda prawdziwy miód, to dokonuj odpowiednich decyzji zakupowych - przede wszystkim wybieraj sprawdzone miejsca na zakupy. Naturalny miód zagwarantuje nie tylko wyjątkowy smak, ale również zadba o zdrowie całego Twojego organizmu. Do zalet prawdziwego miodu należy między innymi świetne działanie antybakteryjne, jest on skuteczny w walce z przeziębieniem i wspiera odporność całego organizmu. Dodatkowo regularnie spożywając miód, możesz liczyć na szybsze gojenie ran, wsparcie układu nerwowego i krążeniowego. Jest on skuteczny przy obniżaniu ciśnienia, a także w leczeniu wątroby i dróg żółciowych.

Niestety miód sztuczny (mieszanka naturalnego z dodatkami) nie zagwarantuje nam tego. Wszystkie cenne składniki zostają zniszczone przy procesie mieszania, rafinowania, swoistego ulepszania naturalnego produktu, który stworzyły dla nas pszczoły.

 

*Uwagi i dodatkowe informacje

Laboratorium Badania Jakości Produktów Pszczelich Instytutu Ogrodnictwa w Puławach wykonuje badania jakości miodu metodami wg Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 stycznia 2009 r. w sprawie metod analiz związanych z dokonaniem oceny miodu (Dz. U. Nr 17, poz. 94) wraz z późn. zm. (D.U. z 2015 poz. 1173) oraz wg PN-88/A-77626 „Miód pszczeli”. Metody te są spójne z metodami obowiązującymi w UE. Są zalecane przez International Honey Commission (IHC) do badania miodu przez Komisję Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w normie światowej Revised Codex Standard for Honey. Codex Stan 12-1981, Rev.1 (1997), Rev. 2 (2001).

Wyniki na Sprawozdaniu z badań odnoszą się do obligatoryjnych wymagań Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 181, poz. 1773 z późn. zm., Dz.U. Nr 40, poz. 370, Dz.U. z 2015 r. poz. 850) oraz do wymagań PN-88/A-77626 „Miód pszczeli”.

Zgodnie z wytycznymi ILAC-G8:09/2019 Guidelines on Decision Rules and Statements of Conformity Laboratorium dokonuje stwierdzenia zgodności ze specyfikacją lub wymaganiem zgodnie z przyjętą zasadą podejmowania decyzji, za wyjątkiem, kiedy klient tego sobie wyraźnie nie życzy lub stwierdzenie zgodności ze specyfikacją lub normą nie jest możliwe.

Stwierdzenie zgodności ze specyfikacją na podstawie wyników badań objętych zakresem akredytacji jest dokonywane zgodnie z przyjętą przez Laboratorium zasadą podejmowania decyzji, biorąc pod uwagę poziom ryzyka związanego z przyjętą zasadą. Zasada ta polega na porównaniu wyniku z uwzględnieniem wyznaczonej niepewności metody, z wymaganiami określonymi w Rozporządzenia MRiRW z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 181, poz. 1773 z późn. zm.) dla parametrów fizykochemicznych, a w przypadku proliny i analizy pyłkowej z wymaganiami PN-88/A- 77626 „Miód pszczeli”:

-  dla parametrów fizykochemicznych, dla których Rozporządzenie MRiRW określa wymagania „nie więcej niż” - wynik jest zgodny, jeśli wartość badanego parametru po uwzględnieniu niepewności metody „na minus” jest równa lub znajduje się poniżej wartości dopuszczalnej; wynik jest niezgodny, jeśli wartość badanego parametru po uwzględnieniu niepewności metody „na minus” znajduje się powyżej wartości dopuszczalnej;

- dla parametrów fizykochemicznych, dla których Rozporządzenie MRiRW oraz proliny i analizy pyłkowej, dla której PN-88/A-77626 określa wymagania „nie mniej niż” - wynik jest zgodny, jeśli wartość badanego parametru po uwzględnieniu niepewności metody „na plus” jest równa lub znajduje się powyżej wartości dopuszczalnej; wynik jest niezgodny, jeśli wartość badanego parametru po uwzględnieniu niepewności metody „na plus” znajduje się poniżej wartości dopuszczalnej;

Źródło: http://www.opisik.pulawy.pl/

 


3 komentarze:

  1. Miód kupujemy tylko od sprawdzonych pasiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy post, przeczytałam z wielkim zainteresowaniem :) na pewno przyda mi się ta wiedza podczas wybierania miodu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger