Desery inspirowane japońskimi smakami, co dobrego można zjeść w restauracji sushi?

 


Smaki Japonii to nie tylko tradycyjne rolki sushi czy też popularny ramen przygotowywany na bazie bulionu Tonkotsu, ale również desery przyrządzane ze składników dostępnych w Kraju Kwitnącej Wiśni. Jakich słodkich przysmaków można spróbować w restauracjach i barach sushi? Poznaj najsmaczniejsze japońskie desery, których naszym zdaniem zdecydowanie warto spróbować.

Japoński deser matcha creme brulee

Matcha creme brulee jest jednym z deserów serwowanych w popularnych restauracjach sushi. Przysmak ten łączy w sobie cechy tradycyjnego cremu brulee, takie jak zewnętrzna karmelizowana warstwa cukru i puszysty środek, ze smakiem matchy. Matcha to japońska sproszkowana zielona herbata znana ze swoich właściwości pobudzających. Często stanowi ona składnik japońskich lodów i ciasteczek. Rozpływającym się w ustach cremem brulee o smaku matchy można rozkoszować się, odwiedzając restaurację sushi-katowice.pl, która serwuje ten deser w niezwykle elegancki sposób. Jego niezwykły smak może przenieść Cię wprost do Kraju Kwitnącej Wiśni.

Lody yuzu inspirowane japońskimi smakami

Innym smacznym deserem podawanym w restauracjach sushi są lody yuzu, które nawiązują do niewielkiego owocu cytrusowego rosnącego w Japonii. Z wyglądu przypomina on nieco mandarynkę, jednak jego kolor jest żółty. Smak lodów yuzu może przypaść do gustu miłośnikom orzeźwiających sorbetów przygotowywanych z cytrusów. Owoc ten posiada nieco cierpki kwaśny smak z wyczuwalną kwiatową nutą, zatem przygotowany z niego deser stanowi świetną propozycję na upalne letnie dni.

Japoński sernik imbirowy

Ciastem uwielbianym przez wielu Polaków jest sernik. Zatem ciekawą propozycją dla miłośników tego deseru może być jego japońska wersja z dodatkiem imbiru. Puszysta konsystencja ciasta sprawia, że rozpływa się ono w ustach, natomiast korzeń imbiru nadaje temu przysmakowi wyrazistości. Świetnymi dodatkami do tego nietuzinkowego deseru są biała czekolada i sos malinowy, które doskonale równoważą się z nieco wytrawnym smakiem imbiru.

Deser mochi inspirowany japońskimi smakami

Deserem nawiązującym do smaków Japonii, który można zjeść w restauracjach sushi, jest również mochi. Ten słodki specjał wywodzący się wprost z Kraju Kwitnącej Wiśni przygotowuje się z mąki ryżowej, wyrabiając z niej małe kluseczki. Mochi często wypełnia się pastą z truskawek lub czerwonej fasoli. Przysmak ten jest szczególnie popularny w Japonii, a z jego przyrządzaniem wiąże się rytuał ubijania ciasta w moździerzu określanym usu. Natomiast sama ceremonia wyrabiania mochi nosi nazwę mochitsuki.

W restauracjach sushi można zasmakować różnych słodkich specjałów nawiązujących swoją tradycją do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ich niezwykłe walory smakowe mogą pozytywnie zaskoczyć nie tylko entuzjastów kuchni japońskiej, zachęcając do częstszego odwiedzania lokali serwujących te nietuzinkowe desery. A Ty próbowałeś już kiedyś słodyczy inspirowanych japońskimi smakami? Podziel się swoimi wrażeniami w komentarzu.

Materiał zewnętrzny


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger