Desery inspirowane japońskimi smakami, co dobrego można zjeść w restauracji sushi?
Smaki Japonii to nie tylko tradycyjne rolki sushi czy też popularny ramen
przygotowywany na bazie bulionu Tonkotsu, ale również desery przyrządzane ze
składników dostępnych w Kraju Kwitnącej Wiśni. Jakich słodkich przysmaków można
spróbować w restauracjach i barach sushi? Poznaj najsmaczniejsze japońskie
desery, których naszym zdaniem zdecydowanie warto spróbować.
Japoński
deser matcha creme brulee
Matcha creme brulee jest jednym z deserów serwowanych w popularnych
restauracjach sushi. Przysmak ten łączy w sobie cechy tradycyjnego
cremu brulee, takie jak zewnętrzna karmelizowana warstwa cukru i puszysty
środek, ze smakiem matchy. Matcha to japońska sproszkowana zielona
herbata znana ze swoich właściwości pobudzających. Często stanowi ona składnik
japońskich lodów i ciasteczek. Rozpływającym się w ustach cremem brulee o smaku
matchy można rozkoszować się, odwiedzając restaurację sushi-katowice.pl, która serwuje ten
deser w niezwykle elegancki sposób. Jego niezwykły smak może przenieść Cię
wprost do Kraju Kwitnącej Wiśni.
Lody
yuzu inspirowane japońskimi smakami
Innym smacznym deserem podawanym w restauracjach sushi są lody yuzu, które
nawiązują do niewielkiego owocu cytrusowego rosnącego w Japonii. Z wyglądu
przypomina on nieco mandarynkę, jednak jego kolor jest żółty. Smak
lodów yuzu może przypaść do gustu miłośnikom orzeźwiających sorbetów
przygotowywanych z cytrusów. Owoc ten posiada nieco cierpki kwaśny
smak z wyczuwalną kwiatową nutą, zatem przygotowany z niego deser stanowi
świetną propozycję na upalne letnie dni.
Japoński
sernik imbirowy
Ciastem uwielbianym przez wielu Polaków jest sernik. Zatem ciekawą
propozycją dla miłośników tego deseru może być jego japońska wersja z dodatkiem
imbiru. Puszysta konsystencja ciasta sprawia, że rozpływa się ono w
ustach, natomiast korzeń imbiru nadaje temu przysmakowi wyrazistości.
Świetnymi dodatkami do tego nietuzinkowego deseru są biała czekolada i sos
malinowy, które doskonale równoważą się z nieco wytrawnym smakiem imbiru.
Deser
mochi inspirowany japońskimi smakami
Deserem nawiązującym do smaków Japonii, który można zjeść w restauracjach
sushi, jest również mochi. Ten słodki specjał wywodzący się wprost z Kraju
Kwitnącej Wiśni przygotowuje się z mąki ryżowej, wyrabiając z niej małe
kluseczki. Mochi często wypełnia się pastą z truskawek lub czerwonej
fasoli. Przysmak ten jest szczególnie popularny w Japonii, a z jego
przyrządzaniem wiąże się rytuał ubijania ciasta w moździerzu określanym usu.
Natomiast sama ceremonia wyrabiania mochi nosi nazwę mochitsuki.
W restauracjach sushi można zasmakować różnych słodkich specjałów
nawiązujących swoją tradycją do Kraju Kwitnącej Wiśni. Ich niezwykłe walory
smakowe mogą pozytywnie zaskoczyć nie tylko entuzjastów kuchni japońskiej,
zachęcając do częstszego odwiedzania lokali serwujących te nietuzinkowe desery.
A Ty próbowałeś już kiedyś słodyczy inspirowanych japońskimi smakami? Podziel
się swoimi wrażeniami w komentarzu.
Materiał zewnętrzny
Bardzo oryginalnie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńPiękne! Nic tylko próbować.
OdpowiedzUsuń