Risotto z pesto, cukinią i oliwkami
Dzień dobry :-) Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją obiadową. Chodzi o pyszne risotto z pesto, cukinią i oliwkami czarnymi. Te oliwki to specjalnie dla mojej córy, która je po prostu uwielbia. Polecam i miłego dnia Wszystkim życzę :-)
Składniki:
- 1/2 słoiczka pesto u mnie marki Ponti
- około 300 g ryżu arborio
- 1 litr bulionu
- 1 cukinia
- kilkanaście oliwek czarnych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- starty ser grana padano
- sól
- pieprz
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
1. Przygotować bulion. Na patelnię wrzucamy masło i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Jak się nam zeszkli dorzucamy ryż arborio, przepuszczony przez praskę czosnek i podsmażamy około 2 minuty ciągle mieszając.
2. Teraz wlewamy wino, mieszamy i dusimy chwilkę, żeby odparowało. Następnie wlewamy porcję naszego bulionu (ja zawsze dzielę go sobie na 4 porcje).
3. Jak ryż wsiąknie nam cały bulion dolewamy znowu i tak do wykorzystania całego. Pamiętajmy o mieszaniu ryżu.
4. Ja po drugiej porcji bulionu dodałam też pokrojoną w ćwiartki cukinię. Na końcu jak ryż był już miękki dodajemy pokrojone oliwki, pesto i mieszamy.
5. Ser grana padano ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do risotto, mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego :-)
Pysznie. :)
OdpowiedzUsuńlubię takie pełne smaku dania:)
OdpowiedzUsuńDla mnie to coś nowego. Chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńWygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuń