Risotto z pesto, cukinią i oliwkami

 


Dzień dobry :-) Dzisiaj przychodzę do Was z propozycją obiadową. Chodzi o pyszne risotto z pesto, cukinią i oliwkami czarnymi. Te oliwki to specjalnie dla mojej córy, która je po prostu uwielbia. Polecam i miłego dnia Wszystkim życzę :-)

Składniki:
  • 1/2 słoiczka pesto u mnie marki Ponti
  • około 300 g ryżu arborio
  • 1 litr bulionu
  • 1 cukinia
  • kilkanaście oliwek czarnych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • starty ser grana padano
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina

1. Przygotować bulion. Na patelnię wrzucamy masło i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Jak się nam zeszkli dorzucamy ryż arborio, przepuszczony przez praskę czosnek i podsmażamy około 2 minuty ciągle mieszając.
2. Teraz wlewamy wino, mieszamy i dusimy chwilkę, żeby odparowało. Następnie wlewamy porcję naszego bulionu (ja zawsze dzielę go sobie na 4 porcje).
3. Jak ryż wsiąknie nam cały bulion dolewamy znowu i tak do wykorzystania całego. Pamiętajmy o mieszaniu ryżu.
4. Ja po drugiej porcji bulionu dodałam też pokrojoną w ćwiartki cukinię. Na końcu jak ryż był już miękki dodajemy pokrojone oliwki, pesto i mieszamy. 
5. Ser grana padano ścieramy na tarce o drobnych oczkach i wrzucamy do risotto, mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 
Smacznego :-)




4 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger