Świąteczne babeczki na białkach z nutą kawy
Dzień dobry :-) Niedługo święta, więc trzeba pomyśleć o babeczkach do koszyczka. W tym roku robimy swoje, domowe, które są pyszne. Zrobiłam ich dwie wersje, dla dorosłych z dodatkiem kawy, a dla dzieci bez. Babeczki już zostały zjedzone niestety. Dzieci miały tylko spróbować dosłownie po jednej ;-) Trzeba więc będzie robić raz jeszcze. Babeczki wychodzą wilgotne i puszyste, robi się je szybko i są proste w przygotowaniu. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki na około 18 sztuk:
- 4 białka
- 100 - 120 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 300 g mąki pszennej
- 2 - 3 łyżeczki zmielonej kawy u mnie B&K Riposso
- 130 ml oleju
- 130 ml mleka 2%
- szczypta soli
1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną, puszystą pianę. Do ubitej stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy ciągle ubijając.
2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kawą.
3. Teraz na przemiennie dodajemy mleko, olej i mąkę wymieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Cały czas miksujemy, tylko już na najniższych obrotach.
4. Jak składniki nam się połączą, to przelewamy ciasto do foremek. Ja mam foremkę silikonową. Ciasta nakładałam tak do połowy foremek.
5. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni funkcja (góra/dół), wkładamy formę z bababeczkami i pieczemy około 20 - 25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu babeczki studzimy. Ostudzone możemy posypać tylko cukrem pudrem lub udekorować lukrem.
Smacznego :-)
Dobry sposób na wykorzystanie zbędnych białek. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńwyjątkowo urocze!
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję ten przepis ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Chętnie kiedyś wypróbuję przepis. :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńChętnie się za nią rozejrzę ;)
Z nutą kawy? Babeczki idealne :)
OdpowiedzUsuńBabeczki prezentują się bardzo smacznie :D Gdybym miała foremki to chętnie wypróbowałabym ten przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Coś idealnego dla mnie. Z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuń