Drożdżowe paluchy pizzowe

 


Dzień dobry :-) Co tydzień staram się piec dzieciom jakieś bułeczki czy chałkę, coś co mogą zjeść na śniadanie i zabrać sobie do szkoły. Tym razem na prośbę syna zrobiliśmy drożdżowe zawijasy pizzowe. Takie domowe wypieki są zawsze zdrowsze od tych sklepowych i jak na razie smaczniejsze. Paluchy zostały zabrane do szkoły, reszta dość szynko zjedzona. Będą one też idealne jako imprezowa przekąska :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)

Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 400 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 - 3 łyżki oliwy

Dodatkowo:
  • passata lub przecier pomidorowy
  • suszone oregano
  • salami w plasterkach
  • oliwki czarne
  • strata mozzarella

1. Najpierw przygotowujemy rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier następnie ciepłe mleko i wodę. Mieszamy, żeby drożdże i cukier się rozpuściły. Teraz dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 10 minut.
2. Do misy robota dajemy resztę składników plus rozczyn. Wyrabiamy do powstania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. 
3. Po tym czasie blat lekko posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
4. Każdą musimy rozwałkować na duży prostokąt. Na jednej połowie musimy rozsmarować sos pomidorowy, posypać go oregano i układamy salami. Na salami pokrojone w cieknie plasterki oliwki i wszystko posypujemy startą mozzarellą. 
5. Teraz część z nadzieniem przykrywamy częścią bez nadzienia. Lekko dociskamy i ostrym nożem kroimy paski (szerokość zależy od tego jakie chcemy). Tak samo robimy z drugą połową ciasta.
6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Paski zwijamy i układamy na blaszce w odstępach, bo trochę nam urosną.
7. Pieczemy w 220 stopniach około 20 minut. Paluchy powinny ładnie się zarumienić. Studzimy. Smacznego :-)






11 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger