Drożdżowe paluchy pizzowe
Dzień dobry :-) Co tydzień staram się piec dzieciom jakieś bułeczki czy chałkę, coś co mogą zjeść na śniadanie i zabrać sobie do szkoły. Tym razem na prośbę syna zrobiliśmy drożdżowe zawijasy pizzowe. Takie domowe wypieki są zawsze zdrowsze od tych sklepowych i jak na razie smaczniejsze. Paluchy zostały zabrane do szkoły, reszta dość szynko zjedzona. Będą one też idealne jako imprezowa przekąska :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki:
- 25 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 - 3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- passata lub przecier pomidorowy
- suszone oregano
- salami w plasterkach
- oliwki czarne
- strata mozzarella
1. Najpierw przygotowujemy rozczyn: do miseczki wkruszamy drożdże, dodajemy cukier następnie ciepłe mleko i wodę. Mieszamy, żeby drożdże i cukier się rozpuściły. Teraz dodajemy 1 łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 10 minut.
2. Do misy robota dajemy resztę składników plus rozczyn. Wyrabiamy do powstania gładkiego, elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę.
3. Po tym czasie blat lekko posypujemy mąką. Przekładamy ciasto, zagniatamy i dzielimy na dwie równe części.
4. Każdą musimy rozwałkować na duży prostokąt. Na jednej połowie musimy rozsmarować sos pomidorowy, posypać go oregano i układamy salami. Na salami pokrojone w cieknie plasterki oliwki i wszystko posypujemy startą mozzarellą.
5. Teraz część z nadzieniem przykrywamy częścią bez nadzienia. Lekko dociskamy i ostrym nożem kroimy paski (szerokość zależy od tego jakie chcemy). Tak samo robimy z drugą połową ciasta.
6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Paski zwijamy i układamy na blaszce w odstępach, bo trochę nam urosną.
7. Pieczemy w 220 stopniach około 20 minut. Paluchy powinny ładnie się zarumienić. Studzimy. Smacznego :-)
Paluchy prezentują się bardzo apetycznie.Bardzo chętnie skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńMniammm zapisuję ten przepis pychotka :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :).
OdpowiedzUsuńbardzo lubię ;)
OdpowiedzUsuńOj, wyglądają przepysznie, muszę wykorzystać przepis! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę pysznie. :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być pyszne, muszę koniecznie zrobić bo kocham takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńCudowne te paluchy, a smak pizzy to dodatkowa atrakcja :)
OdpowiedzUsuńJa jestem wielką fanką pizzy wiec to zdecydowanie coś dla mnie :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł! Na pewno kiedyś wypróbuję :D
OdpowiedzUsuń