Chlebki Naan z patelni - pyszne

 


Dzień dobry :-) Ostatnio robiłam strogonowa z kurczakiem i jako dodatek zamiast pieczywa były chlebki naan. Już dawno chciałam je zrobić, ale jakoś zawsze zapominałam. Tym razem już nie odpuściłam. Chlebki naan z patelni są naprawdę pyszne, bardzo posmakowały dzieciom. Można jeść je solo, idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Z podanego przepisu wychodzi 8 sztuk. Polecam i życzę Wam miłego dnia :-)

Składniki:
  • 7 g drożdży suszonych 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 350 g mąki pszennej typ 450
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Do posmarowania:
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • świeża natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1. Do misy robota dajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy około 10 minut. Możemy ciasto wyrobić też ręcznie.
2. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto i ponownie zagniatamy.
3. Formujemy kulę i kroimy ją na ćwiartki, teraz każdą ćwiartkę kroimy na pół. 
4. Teraz z każdej części musimy uformować kulę i rozwałkować ją na cienki placek. 
5. Rozgrzewamy dobrze patelnię z powłoką nieprzywierającą. Smażymy chlebki bez tłuszczu, najlepiej każdy osobno.
6. Ja na chlebku zaczną pojawiać się bąbelki (dużo bąbelków), to wtedy przewracamy go na drugą stronę. Na chlebkach powinny pojawić się brązowe plamki. 
7. Masło roztapiamy, dodajemy do niego sól, czosnek i świeżą natkę pietruszki, mieszamy i za pomocą pędzelka przed podaniem smarujemy każdy chlebek. 
Tak przygotowane chlebki naan z patelni są przepyszne :-) Smacznego :-)







14 komentarzy:

  1. domowych nigdy nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Te chlebki muszą być pyszne, dodaję blog do moich ulubionych, pozdrawiam😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajne, jeszcze nie robiłam domowych :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już myślę jakie nadzienie do nich włożyć...

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie wyglądają, nigdy nie robiłam, a może to być fajny dodatek do różnych dań itp :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam jeszcze okazji spróbować. Przepis zapiszę. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają pysznie. I do tego nie są trudne w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy takich chlebków nie jadłam, a co dopiero robić! Ale myślę, że są warte przetestowania - tutaj przynajmniej wiem, co jem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Love this recipe Beata ! I have to do this ! hugs!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger