Chlebki Naan z patelni - pyszne
Dzień dobry :-) Ostatnio robiłam strogonowa z kurczakiem i jako dodatek zamiast pieczywa były chlebki naan. Już dawno chciałam je zrobić, ale jakoś zawsze zapominałam. Tym razem już nie odpuściłam. Chlebki naan z patelni są naprawdę pyszne, bardzo posmakowały dzieciom. Można jeść je solo, idealnie sprawdzą się jako dodatek do obiadu. Z podanego przepisu wychodzi 8 sztuk. Polecam i życzę Wam miłego dnia :-)
Składniki:
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka cukru
- 350 g mąki pszennej typ 450
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Do posmarowania:
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- świeża natka pietruszki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
1. Do misy robota dajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy około 10 minut. Możemy ciasto wyrobić też ręcznie.
2. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Po godzinie stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto i ponownie zagniatamy.
3. Formujemy kulę i kroimy ją na ćwiartki, teraz każdą ćwiartkę kroimy na pół.
4. Teraz z każdej części musimy uformować kulę i rozwałkować ją na cienki placek.
5. Rozgrzewamy dobrze patelnię z powłoką nieprzywierającą. Smażymy chlebki bez tłuszczu, najlepiej każdy osobno.
6. Ja na chlebku zaczną pojawiać się bąbelki (dużo bąbelków), to wtedy przewracamy go na drugą stronę. Na chlebkach powinny pojawić się brązowe plamki.
7. Masło roztapiamy, dodajemy do niego sól, czosnek i świeżą natkę pietruszki, mieszamy i za pomocą pędzelka przed podaniem smarujemy każdy chlebek.
Tak przygotowane chlebki naan z patelni są przepyszne :-) Smacznego :-)
Wygląda smacznie 😊
OdpowiedzUsuńdomowych nigdy nie robiłam!
OdpowiedzUsuńTe chlebki muszą być pyszne, dodaję blog do moich ulubionych, pozdrawiam😊
OdpowiedzUsuńBardzo fajne, jeszcze nie robiłam domowych :)
OdpowiedzUsuńJuż myślę jakie nadzienie do nich włożyć...
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają, nigdy nie robiłam, a może to być fajny dodatek do różnych dań itp :)
OdpowiedzUsuńMuszę kiedyś spróbować
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji spróbować. Przepis zapiszę. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńChętnie kiedyś zrobię. :)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. I do tego nie są trudne w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich chlebków nie jadłam, a co dopiero robić! Ale myślę, że są warte przetestowania - tutaj przynajmniej wiem, co jem :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takich nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńLove this recipe Beata ! I have to do this ! hugs!
OdpowiedzUsuń