Muffiny z jagodami
Dzień dobry :-) Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu wszyscy uwielbiają jagody, te leśne. Córka przepada za pierogami z nimi, ja uwielbiam znowu muffiny. Tym razem pojechaliśmy do lasu na spacer i okazało się, że jest ich mnóstwo, więc nazbieraliśmy. Były gofry z bitą śmietaną i jagodami i zostało jeszcze na muffiny. Muffiny pyszne, przepis znalazłam tutaj (klik) polecam, od razu radzę zrobić podwójną porcję :-) Miłego dnia :-)
Składniki na 12 szt:
- 1 szklanka jagód
- 100 ml oleju
- 125 ml mleka 2%
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru
1. Do jednej miski dajemy składniki suche, do drugiej mokre. Następnie suche wsypujemy do mokrych, mieszamy.
2. Na samym końcu dodajemy jagody i delikatnie mieszamy.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (u mnie termoobieg), do papilotek nakładamy tak na wysokość 3/4 ciasto. Babeczki pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i gotowe :-) Smacznego :-)
Zapisuję sobie ten przepis, uwielbiam takie babeczki :)
OdpowiedzUsuńZ własnoręcznie nazbieranymi borówkami na pewno smakują wyjątkowo. :)
OdpowiedzUsuńAle puchate ;)
OdpowiedzUsuńYummY!
OdpowiedzUsuńI like blueberry muffins, complement my cup of coffee :)
uwielbiam mafinki ;)
OdpowiedzUsuńteż zawsze robię z jagodami albo w sumie malinami :D uwielbiam!
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie :D
OdpowiedzUsuńOj, ale bym zjadła :). Uwielbiam jagody i teraz jest mój czas, aby się nimi nacieszyć :)
OdpowiedzUsuńO maamo wyglądają pysznie :) trzeba iść na jagody
OdpowiedzUsuńMmmm, może u chłopaka zrobię
OdpowiedzUsuńJak pięknie wyrosły!
OdpowiedzUsuńThese muffins look stunning Beata !! Many times I dont made muffins !
OdpowiedzUsuńOj skusiłabym się na taką babeczkę <3
OdpowiedzUsuńWczoraj dostałam świeżych jagód. Już wiem co z nich przygotuje!! Yumi!!!
OdpowiedzUsuńpyszne babeczki 😍
OdpowiedzUsuńA ja chciałam kupić jagody, ale nie dotarłam w piątek, a wczoraj jak się obudziłam to już była 16 (po nocce) i wszystko zamknięte :(
OdpowiedzUsuńPiekła Pani bez cukru? W przepisie, z którego Pani korzystała podane jest 170 g cukru.
OdpowiedzUsuńZostała mi ostatnia paczka jagód z lata i zrobiłam z nimi babeczki z Twojego przepisu. Wyszły aksamitne, mięciutkie - po prostu przepyszne. Świetny przepis *.*
OdpowiedzUsuń