Naleśniki bolognese z beszamelem



Dzień dobry :-) Naleśniki na wytrawnie a'la bolognese to pomysł na pyszny obiad. Robi się je szybciutko, są proste w wykonaniu, na wierzch zrobiłam sos beszamelowy, który do nich pasuje idealnie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)


Naleśniki przepis tutaj (klik)

Składniki farsz:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka lub z szynki
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • zioła prowansalskie
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • starta mozzarella


Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz


1. Najpierw smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy. Jak nam się zeszkli, to wrzucamy mięso, smażymy.
2. Jak ładnie nam się podsmaży dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, papryki, zioła prowansalskie, pomidory z puszki i mieszamy. 
3. Chwilkę dusimy, dodajemy posiekaną natkę i cukier, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
4. W rondelku roztapiamy masło, do roztopionego dodajemy mąkę i ciągle mieszamy do połączenia się składników. Teraz dolewamy mleko i ciągle mieszając gotujemy do momentu, aż się nam zagęści. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
5. Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dajemy nasz sos beszamelowy i całość posypujemy startą mozzarellą.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy naleśniki około 30 minut. Smacznego :-)







18 komentarzy:

  1. Naleśniki to zawsze dobre rozwiązanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam niedawno identyczne. Pyszne były i bardzo sycące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany jak to pysznie wyglda, musiałabym tylko w opcji wege zamienić czymś mieso bo poza tym aż slinka cieknie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle smacznie *.*

    OdpowiedzUsuń
  5. to ja się piszę na solidną porcję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak to cudownie wygląda! Pochłonęłabym to totalnie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż się głodna zrobiłam, tak pysznie wyglądają i na pewno smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają bardzo smacznie. Chętnie bym takie spróbowałam, ale muszę pomyśleć, czym zastąpić mleko w beszamelu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie rumiane i mieciutkie...Uwielbiam beszamel, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  10. love this. Looks delicious !!Love bechamel!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Spróbuję koniecznie zwłaszcza, że teraz więcej czasu spędzam w kuchni. Pięknie dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. O mniam! U Ciebie zawsze jest tak pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  13. o rany ale super|!
    potrzebowałam czegoś nowego podczas kwarantanny!

    Ostatnio wróciłam do pisania, więc zapraszam do mnie VANILOVE ♥ <------ klik

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger