Naleśniki bolognese z beszamelem
Dzień dobry :-) Naleśniki na wytrawnie a'la bolognese to pomysł na pyszny obiad. Robi się je szybciutko, są proste w wykonaniu, na wierzch zrobiłam sos beszamelowy, który do nich pasuje idealnie. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Naleśniki przepis tutaj (klik)
Składniki farsz:
- 500 g mięsa mielonego z indyka lub z szynki
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- zioła prowansalskie
- szczypta ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki cukru
- starta mozzarella
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
1. Najpierw smażymy naleśniki. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy. Jak nam się zeszkli, to wrzucamy mięso, smażymy.
2. Jak ładnie nam się podsmaży dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, papryki, zioła prowansalskie, pomidory z puszki i mieszamy.
3. Chwilkę dusimy, dodajemy posiekaną natkę i cukier, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
4. W rondelku roztapiamy masło, do roztopionego dodajemy mąkę i ciągle mieszamy do połączenia się składników. Teraz dolewamy mleko i ciągle mieszając gotujemy do momentu, aż się nam zagęści. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
5. Na naleśniki nakładamy farsz, zawijamy w rulon i układamy w naczyniu żaroodpornym. Na wierzch dajemy nasz sos beszamelowy i całość posypujemy startą mozzarellą.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i zapiekamy naleśniki około 30 minut. Smacznego :-)
Naleśniki to zawsze dobre rozwiązanie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno identyczne. Pyszne były i bardzo sycące :)
OdpowiedzUsuńO rany jak to pysznie wyglda, musiałabym tylko w opcji wege zamienić czymś mieso bo poza tym aż slinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle smacznie *.*
OdpowiedzUsuńto ja się piszę na solidną porcję!
OdpowiedzUsuńJak to cudownie wygląda! Pochłonęłabym to totalnie!
OdpowiedzUsuńO musz byc pyszne!
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam, tak pysznie wyglądają i na pewno smakują :)
OdpowiedzUsuńAle ciekawe naleśniki❤
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie. Chętnie bym takie spróbowałam, ale muszę pomyśleć, czym zastąpić mleko w beszamelu :)
OdpowiedzUsuńMniami, smacznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńJakie rumiane i mieciutkie...Uwielbiam beszamel, pycha :)
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno podobne :)
OdpowiedzUsuńlove this. Looks delicious !!Love bechamel!!
OdpowiedzUsuńTo już wiem co na obiad zrobię
OdpowiedzUsuńSpróbuję koniecznie zwłaszcza, że teraz więcej czasu spędzam w kuchni. Pięknie dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńO mniam! U Ciebie zawsze jest tak pysznie!
OdpowiedzUsuńo rany ale super|!
OdpowiedzUsuńpotrzebowałam czegoś nowego podczas kwarantanny!
Ostatnio wróciłam do pisania, więc zapraszam do mnie VANILOVE ♥ <------ klik