Naleśniki a'la Gundel



Dzień dobry :-) Znacie naleśniki a;la Gundel? Jeśli nie to już przybliżam to co za pyszności :-) Gundel palacsinta to naleśniki na słodko, które są charakterystyczne dla kuchni węgierskiej,  będące kreacją Karola Gundela, właściciela budapeszteńskiej restauracji Gundel. Są pyszne, w środku masa z dodatkiem orzechów włoskich, skórki pomarańczowej i rodzynek. To wszystko zagotowane w śmietance i rumie. Naleśniki podawane są z polewą czekoladową, albo czekoladą. Całość smakuje rewelacyjnie i jestem pewna, że na jednym nie poprzestaniecie :-) Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka 2%
  • około 200 ml wody gazowanej
  • 3 jajka M


Składniki farsz:

  • 200 g orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 2 łyżki cukru (ja dałam trzcinowy)
  • 80 ml rumu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1/2 łyżeczki cynamonu


1. Składniki na naleśniki miksujemy. Jak by ciasto było za gęste dodajemy troszkę mleka, a jak za rzadkie to trochę mąki. Smażymy cienkie naleśniki.
2. Orzechy mielimy, albo miksujemy w blenderze. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Pomarańcze sparzamy i ścieramy z nich skórkę. 
3. W rondelku rozgrzewamy śmietankę, dodajemy do niej cukier, rodzynki, orzechy, rum, cynamon i skórkę z pomarańczy. Mieszamy i podgrzewamy kilka minut. Masy nie powinniśmy doprowadzić do wrzenia. Gotową odstawiamy, żeby troszkę przestygła.
4. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu i składamy w trójkąt. Smażymy z obu stron na rumiano. Ja smażyłam na suchej patelni bez dodatku tłuszczu. Podajemy z roztopioną czekoladą lub sosem czekoladowym :-) Smacznego :-)






23 komentarze:

  1. Co Ty tu za pyszności nam dzisiaj kobieto serwujesz od rana :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. WOW! Koniecznie muszę wypróbować tego przepisu! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Sekret tkwi w nadzieniu. Jadłam je na Węgrzech w wakacje, ale sama nie potrafię odtworzyć tego smaku. Oryginalne są przepyszne, i co mnie pozytywnie zaskoczyło - mega sycące :O

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszotka - nie mam tych składników, ale na pewno kiedyś zrobię :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy raz widzę, wyglądają pysznie ☺

    OdpowiedzUsuń
  6. Naleśniki na słodko - uwielbiam! <3 Pasują zarówno na deserek jak i obiadek!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. ojej, spróbuję koniecznie, muszą być takie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, a farsz to moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa jestem czy mojemu chłopakowi by posmakowały tak podane naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy ich nie jadłam, ale zrobię je jutro na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze ten farsz mnie zachwycił! Ale musi smakować !

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam ostatnio te naleśniki. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dawno nie jadłam naleśników, więc chętnie wypróbuję Twój przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Naleśniki nigdy mi się nie znudzą :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kocham wszystkie naleśniki na słodko <3

    OdpowiedzUsuń
  16. ALeż bym sobie takie zjadła ;) ale bez rodzynek, koniecznie bez rodzynek :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Hahahaha to dokaldnie jak mój przepis na naleśniki xD . Są osoby które same nie zrobią tylko Natalia zrób mi i wcinają aż uszy się trzęsą 😍🤦

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger