Indyk pieczony
Dzień dobry :-) Pyszny pieczony filet z indyka. Idealny na kanapki i na ciepło na obiad. Przepis pochodzi z książki "Wędliny domowe". Mięsko wychodzi pyszne i delikatne. Polecam i miłego dnia życzę :-)
Składniki:
- około 1 kg filetu z indyka
- 2 łyżki octu winnego
- 6 łyżek sosu sojowego
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
1. Fileta natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Wlać ją do worka foliowego i umieścić tam filet z indyka. Worek zawiązać i włożyć na 12 godzin do lodówki (od czasu do czasu potrząsnąć.
2. Po 12 godzinach filet wyjąć z woreczka, obwiązać sznurkiem, aby nadać mu kształt i włożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą i piec w piekarniku w 160 stopniach około 1,5 godziny. Smacznego :-)
wspaniały na kanapki!
OdpowiedzUsuńDla mojej rodziny :)
OdpowiedzUsuńPychotka ☺
OdpowiedzUsuńOj tym razem przepis zdecydowanie nie dla mnie ( jestem wegetarianką )- ale jakoś u mnie w rodzinie indyk nigdy nie był popularny
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie uświadomiłam, że oprócz nóżek z kurczaka, nigdy nie piekłam mięsa :)
OdpowiedzUsuńprezentuje się pysznie i jest bardzo łatwy w przygotowaniu :) bardzo lubię takie przysmaki
OdpowiedzUsuń