Indyk pieczony



Dzień dobry :-) Pyszny pieczony filet z indyka. Idealny na kanapki i na ciepło na obiad. Przepis pochodzi z książki "Wędliny domowe". Mięsko wychodzi pyszne i delikatne. Polecam i miłego dnia życzę :-)

Składniki:

  • około 1 kg filetu z indyka
  • 2 łyżki octu winnego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz


1. Fileta natrzeć solą, pieprzem i ziołami. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Wlać ją do worka foliowego i umieścić tam filet z indyka. Worek zawiązać i włożyć na 12 godzin do lodówki (od czasu do czasu potrząsnąć.
2. Po 12 godzinach filet wyjąć z woreczka, obwiązać sznurkiem, aby nadać mu kształt i włożyć do naczynia żaroodpornego, polać marynatą i piec w piekarniku w 160 stopniach około 1,5 godziny. Smacznego :-)




7 komentarzy:

  1. Oj tym razem przepis zdecydowanie nie dla mnie ( jestem wegetarianką )- ale jakoś u mnie w rodzinie indyk nigdy nie był popularny

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie sobie uświadomiłam, że oprócz nóżek z kurczaka, nigdy nie piekłam mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentuje się pysznie i jest bardzo łatwy w przygotowaniu :) bardzo lubię takie przysmaki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger