Paluszki serowe z ciasta francuskiego



Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszną i bardzo prostą w przygotowaniu przekąskę. Paluszki z ciasta francuskiego z mozzarellą. Idealnie sprawdzą się na imprezę, mogą być dodatkiem do sałatek, barszczu czerwonego. Robi się je szybko, myślę, że taka szybka przekąska przyda się każdemu. Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g startej mozzarelli lub jeśli wolicie to może być ser żółty typu gouda, edam
  • słodka papryka
  • czarny sezam
  • jajko
  • pieprz
  • sól


1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie, przecinamy na dwie równe części (mamy mieć dwa długie pozioma paski)
3. Jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim jedną połowę ciasta (resztę jajka zostawiamy). Jajko oprószamy pieprzem i solą. Teraz na jajka wykładamy starty ser, który oprószamy słodką papryką. Po wyłożeniu całego nakładamy drugą połowę ciasta i dociskamy.
4. Ostrym nożem kroimy około 2 cm paski, łapiemy za końce i zwijamy w spiralki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Za pomocą pędzla smarujemy każdy paluszek jajkiem i posypujemy czarnym sezamem. 
Pieczemy około 20 - 25 minut, funkcja termoobieg :-) Po upieczeniu studzimy na kratce :-) Smacznego :-)





19 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasto francuskie :) Pysznie wyglądają! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Już mi ślinka cieknie, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę zrobić :) mam nawet wszystkie składniki w domu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię ciasto francuskie. Można z niego przyrządzać mnóstwo pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne muszą być te paluszki :) ciekawa jestem gdzie kupujecie ciasto francuskie, bo szukam takiego z prawdziwym masłem i nie mogę znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie poczułam ich zapach. Kusisz...

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowite :) kiedyś robiłam podobne tyle, że sama pokusiłam się z robienie ciasta i nazwałam je "Diablotki" z racji dodatku ostrej papryki ;) nawet gdzieś na blogu jest przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przeypysznie, na pewno wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepis wydaje się być mega prosty a paluszki wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak zwykle wyglądają super, po prostu by się zjadło :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy takie świderki można przygotować dużo wcześniej, żeby poczekały tak z 5h, a dopiero potem wrzucić je do piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem szczerze, że nie mam pojęcia. Ciasto francuskie na pewno musi być w lodówce, z resztą jak posmarujemy je jajkiem to się rozmoknie. Więc najlepiej zrobić od razu po przygotowaniu.

      Usuń
    2. dzięki :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger